Ochutnajte vychýrené kysucké špeciality, vo Vychylovke sa uskutoční podujatie Kuchyňa starých materí


Foto: Ochutnajte vychýrené kysucké špeciality, vo Vychylovke sa uskutoční podujatie Kuchyňa starých materí

Na Kysuce možno cestovať za horami, svojráznou ľudovou architektúrou, ale aj za skvelou tradičnou kuchyňou starých materí. Ak zájdete do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke, spoznáte nielen kus slovenskej minulosti, ale aj rôzne tradičné dobroty.

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali múčne, zemiakové, či hubové jedlá. Varili rôzne posúchy, kaše a jednoduché, no o to chutnejšie polievky.

Ako chutí taká kapustová polievka s fazuľou, kapustniaky či podlesníky pripravené v starej drevenici priamo na dobovej peci, budú mať možnosť ochutnať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť prvú augustovú nedeľu v skanzene.


V nedeľu 1. augusta 2021 pripravilo Kysucké múzeum v spolupráci s Krčmou z Korne podujatie Kuchyňa starých materí, na ktorom budú od 11.00 do 16.00 hod. variť skúsené kuchárky v jednotlivých objektoch tradičné kysucké jedlá a majsterky varešky predvádzať naživo svoje umenie.

Návštevníci budú môcť samozrejme ich výtvory aj ochutnať. Aby sa lepšie varilo a návštevníkom chutilo, od 13.00 hod spríjemní nedeľné popoludnie Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice.

Kuchyňa starých materí má v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke jedinečné čaro, ktoré sa mnohokrát spája s neodolateľnou lákavou vôňou a vrúcnym privítaním.

Miesto: Múzeum Kysuckej dediny, Vychylovka
Dátum: 01.08.2021 - 11:00    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu