Rezort životného prostredia spustil turistický semafor, nie všade ukazuje správne odhady


Foto: Rezort životného prostredia spustil turistický semafor, nie všade ukazuje správne odhady Foto: Prázdny chodník a plný stav na semafore. Zdroj: FB Zbojnícka Chata

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky spustilo včera turistický semafor, vo webovej aplikácii je zahrnutých 230 lokalít a vďaka priradeným indikátorom máte možnosť pozrieť odhad dennej návštevnosti daného miesta. Semafor sa ráno aktualizuje vždy k 10. hodine.

Stav naplnenosti je vyjadrený tromi farbami - zelenou, signalizujúcou minimum návštevníkov na území, oranžová farba značí vyšší počet turistov a ak sa v lokalite dostane indikátor do červenej farby, turistom sa odporúča navštíviť inú oblasť.

Celodennú farbu lokality na semafore určujú pracovníci Štátnej ochrany prírody (ŠOP), ktorí monitorujú miesto vždy medzi ôsmou a deviatou hodinou. Následne dáta odošlú. Aktuálny stav na semafore tak závisí aj na skúsenosti daného ochranára, čo potvrdil riaditeľ ŠOP Dušan Karaska:

„Pracovník musí rátať s okolnosťami, že to je aktuálny stav a vtedy len turisti prichádzajú. Na základe doterajších skúseností musí odhadnúť, aký bude stav okolo poludňajších hodín.“ 

Jedným z cieľov projektu je smerovať turistov z vyťažených lokalít na tie menej vyťažené, k webovému sídlo by časom mohla pribudnúť aj mobilná aplikácia. Súčasťou turistického semafora sú aj obľúbené lokality v Malej a Veľkej Fatre či Nízkych a Vysokých Tatrách.


Projekt Turistický semafor v každom prípade nie je zameraný  na obmedzovanie turistickej návštevnosti. Aj v tých najexponovanejších miestach môže návštevník pokračovať v návšteve príslušnej lokality, pričom nebude pracovníkmi Štátnej ochrany prírody v nijakom smere obmedzovaný,“ dodal Karaska.

Odhady sú v Tatrách nepresné

Ako informovali prevádzkovatelia populárnej Zbojníckej chaty v Tatrách, nie vždy ukazuje semafor správne čísla. Minimálne v ich prípade je údaj o plnej vyťaženosti mylný, z rezortu životného prostredia a štátnej ochrany prírody im komunikovali, že za ukazovaním plného stavu v lokalite Zbojníckej chaty je chyba v systéme. Takáto chyba ich ale stojí návštevníkov:

„Ľudí je málo, bojujeme s dobou ktorú máme aby tu naša chata mohla pre Vás stále byť. Ako všetci, aj naša chata má veľké problémy kvôli pandémii, prichádzame o zahraničných turistov a ešte k tomu nám životné prostredie v dobe keď je v doline 15 ľudí pridáva a zaradzuje našu dolinu medzi červené oblasti “plné ľudí”. Z toho usudzujeme že informácie v novom semafore, ktorí nám má pomáhať, nie sú adekvátne a pravdivé.“

Ich slová potvrdzuje fotografie zhotovená dnes krátko po desiatej hodine ráno, zachytávajúca úplne prázdny turistický chodník. Na semafore je pritom farba stále červená. Problém odhadu ochranárov by mohla do budúcnosti vyriešiť práve mobilná aplikácia, v ktorej by jednotlivé obsadenosti zadávali viacerí turisti súčasne, čím by došlo k presnejšej aktualizácii dát. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu