Obyvatelia Žiliny môžu nahlasovať, ktoré mestské pozemky kosia svojpomocne a samospráva za ne nezaplatí


Foto: Obyvatelia Žiliny môžu nahlasovať, ktoré mestské pozemky kosia svojpomocne a samospráva za ne nezaplatí

Po komplikáciách s kosením mestských pozemkov sa počas uplynulých dvoch mesiacov v Žiline zmobilizovali viacerí aktivisti. Tí začali svojpomocne s vlastnou technikou a náradím kosiť neprehľadné miesta a plochy s vysokým trávnym porastom. Takto sa postarali o údržbu niekoľkých pozemkov na sídliskách Vlčince, Solinky a v mestských častiach Bôrik a Zástranie.

Niektorí obyvatelia sa následne začali zaujímať o to, či žilinská samospráva zaplatí za výkon kosenia externým spoločnostiam aj v prípade už pokosených plôch. Aktivisti totiž pokosili vysokú trávu na vlastné náklady a vo svojom voľnom čase.

Hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík informoval, že za nevykonané výkony radnica nezaplatí. Občania zároveň môžu nahlásiť miesta, o ktorých údržbu sa starajú sami. Externé spoločnosti tieto plochy vynechajú a nepokosia: „Budeme radi, ak nás budú informovať aj o lokalitách, ktoré kosili svojpomocne. Tieto lokality správcami kosené nebudú a tiež ani nebudú uhradené nevykonané úkony,“ uviedol.

Kontroly vykonaných prác realizuje podľa jeho slov kompetentný odbor mestského úradu. V prípade, ak by sa niektorá činnosť uvedená v harmonograme komunálnych služieb v danom týždni nerealizovala alebo bola nedostatočná, môžu sa obyvatelia obrátiť na mestský úrad.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu