Dnes sa konal bežecký pretek pod názvom Memoriál Jozefa Gabčíka


Foto: Dnes sa konal bežecký pretek pod názvom Memoriál Jozefa Gabčíka
Galéria: 2 fotky

Žilina 30. 5. 2015 – V meste Žilina sa dnes konal XXI. ročník memoriálu Jozefa Gabčíka, ktorého sa zúčastnili bežci od juniorských až po seniorské kategórie. Memoriál Jozefa Gabčíka slúži ako spomienka na vojnového hrdinu druhej svetovej vojny, ktorý sa narodil v Poluvsí, kde sa nachádza aj jeho rodný dom. Jeho meno je späté s operáciou Antropoid, počas ktorej bol 27. mája 1942 v Prahe – Libni spáchaný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora pre Protektorát Čiech a Moravy Reinharda Heydricha.

Bežalo sa 11 kilometrov na poctu Gabčíkovi

Trať mala dĺžku 11 kilometrov a súťažiaci boli rozdelení do viacerých vekových kategórií. Prebiehajúci XXI. ročník predstavil novú kategóriu mužov nad 70 rokov. Jozef Gabčík bol hrdinom druhej svetovej vojny. Nebál sa postaviť nemeckej okupácii a podieľal sa na atentáte Reinharda Heydricha. Svoj posledný boj viedol v kostole sv. Cyrila a Metoda v Prahe, kde jeho skupinu prepadla nacistická jednotka SS. Skupina výsadkárov Jozefa Gabčíka spáchala hromadnú samovraždu, aby sa vyhli následnému zatknutiu a mučeniu Gestapom.

Na otvorení memoriálu sa zúčastnil aj primátor mesta Žilina Igor Choma. „Oceňujem ľudí, ktorí sa dokázali postaviť útlaku nacistického Nemecka a položiť za svoju vlasť a našu slobodu život. Takýchto ľudí si treba ctiť, lebo aj vďaka ním tu dnes môžeme stáť. Mesto Žilina teší, že má vo svojej histórii zapísané meno Jozefa Gabčíka,“ povedal primátora mesta Žilina Igor Choma.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina