S diviakmi na Hájiku chce radnica Žiliny bojovať elimináciou aj kompletnou výmenou kontajnerov


Foto: S diviakmi na Hájiku chce radnica Žiliny bojovať elimináciou aj kompletnou výmenou kontajnerov

Na Mestskom úrade v Žiline vznikla pracovná skupina s cieľom navrhnúť a následne realizovať kroky na zamedzenie pohybu diviačej zveri po žilinskom sídlisku Hájik. Obyvatelia najmladšieho sídliska bojujú niekoľko rokov s divou zverou, čiastkové riešenia dokážu situáciu ukľudniť len na chvíľu. Žilinská radnica si teraz stanovila cieľ riešiť problém komplexne a využiť dlhodobé riešenia.

Výstupom stretnutia pracovnej skupiny, ktorej súčasťou sú zamestnanci mesta, odborníci, poľovníci aj mestskí policajti, majú byť návrhy dlhodobých riešení. Do tej doby plánuje samospráva zrealizovať aj krátkodobé riešenia. Tie spočívajú najmä vo fyzickej eliminácii diviakov a čistení kontajnerových stojísk spolu s porastmi, v ktorých sa môže zver ukrývať.

Podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka je v pláne kompletná výmena kontajnerov za špeciálne, do tých už diviaky nevedia vojsť. Po úspešnom pilotnom projekte na Kempelenovej ulici radnica zakúpila tri ochranné betónové kryty natrvalo. V Závodí sa rozhodli obyvatelia nečakať na oficiálne riešenie a svojpomocne si zamkli kontajner.


„Riešiť túto situáciu nie je jednoduché, a to aj vzhľadom na to, že zver sa množí a jej pohyb je nekontrolovateľný. Niektoré diviaky dokážu za noc premigrovať aj 40 kilometrov. Výskyt zveri v okolí ľudských obydlí sa tiež spája s nedostatkom potravy, ktorú tam zvyknú vyhľadávať. Diviaky lákajú odpadky, potraviny, ale aj vôňa jedla z kuchýň. Mesto preto pripomína občanom, aby pri smetných nádobách nenechávali voľne položený kuchynský odpad,“ pripomína hovorca mesta fakt, že na eliminácii výskytu diviakov sa musia podieľať aj samotní obyvatelia.

Zároveň potvrdil, že mesto plánuje vymeniť problematické kontajnery na sídlisku Hájik za špeciálne: „Pracovná skupina skonštatovala, že dôležitým faktorom pre obmedzenie pohybu diviačej zveri je tiež likvidácia prirodzených úkrytov či pravidelné čistenie porastov a kríkov. Samospráva pravidelne komunikuje aj s miestnym poľovným združením OZ HUBERTUS. Rokovania prebiehali i v mesiaci jún, kedy samospráva spolu s poľovným združením hľadala riešenia a možnosti obmedzenia výskytu diviakov, ich odchytu či regulovaného odstrelu,“ dodal hovorca.

Doteraz si stretnutie s divou zverou na sídlisku Hájik, prípadne v Závodí a Bánovej, našťastie, nevyžiadalo žiadne vážnejšie následky. Odborníci radia pri stretnutí diviaka zachovať pokoj. Zver netreba plašiť, dôležité je hľadieť periférne mimo, nie priamo do očí, čo môže divá zver vyhodnotiť ako ohrozenie. Agresia je obvyklá predovšetkým u samice s mláďatami či u samca v dobe párenia. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu