Mestská polícia v Žiline oslavuje tri dekády fungovania, primátor ocenil 33 príslušníkov za 15 a viacročnú službu


Foto: Mestská polícia v Žiline oslavuje tri dekády fungovania, primátor ocenil 33 príslušníkov za 15 a viacročnú službu Foto: Mesto Žilina

Mestská polícia Žilina si pripomína 30 rokov od svojho vzniku. Novodobá história polície sa začala písať 11. decembra 1990, kedy sa konalo ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. V apríli 1991 vyšli do ulíc prví príslušníci mestskej polície a začali plniť svoje úlohy. V súčasnosti má útvar 84 príslušníkov, ktorí zabezpečujú úlohy najmä v oblasti verejného poriadku a ochrany zdravia či majetku.

Príslušníci mestskej polície a pozvaní hostia si okrúhle výročie pripomenuli vo štvrtok 24. júna. Počas slávnosti primátor mesta Peter Fiabáne ocenil ďakovným listom 33 príslušníkov mestskej polície, ktorí odpracovali v zbore 15 rokov a viac. Mestskí policajti Martin Hulín a Peter Molnár si prevzali čestné uznania za pohotovosť, rozvážnosť a obetavosť pri záchrane ľudského života.

„Mestská polícia Žilina sa od svojho vzniku vykreovala do podoby modernej, dynamickej organizácie, vykonávajúcej svoje poslanie s vysokým profesionálnym nasadením a zodpovednosťou. Dôkazom kvalitne odvedenej práce jednotlivých okrskov a ich pracovníkov je množstvo nahlásených prípadov. Za to všetko patrí mestskej polícii nielen uznanie, ale aj vďaka nás všetkých, ktorým pomáha v každodenných situáciách. Do ďalšieho fungovania prajem veľa síl pri riešení nahlásených prípadov, ale aj veľkú dávku odhodlania a odvahy, s akou sa púšťate do náročných situácií,“ podotkol primátor Fiabáne.

„Dôležitosť plnenia základnej úlohy mestskej polície – ochrana života, zdravia a majetku občanov bola pre nás vždy prvoradou, veď bezpečnosť občanov a ich blízkych je jednou z najdôležitejších priorít, ktorú človek pociťuje. Mestská polícia pri mimoriadnych udalostiach, počas 30 rokov existencie, zachránila niekoľko desiatok ľudských životov a ochránila majetok mnohým ľudom. V súčasnej dobe sa nám spoločne s kolegami darí skvalitňovať našu prácu, modernizovať útvar po viacerých stránkach a presadzovať víziu do budúcna, teda tvoriť mestskú políciu hodnú krajského mesta,“ povedal náčelník Mestskej polície Žilina Peter Mišejka. 

Zdroj: Mesto Žilina

Žilinská mestská polícia v súčasnosti plní úlohy v šiestich územných obvodoch – okrskoch v zmysle rajonizácie mesta. Príslušníci mestskej polície pracujú v troch staniciach, v dvoch miestach prvého kontaktu, okrsky nechýbajú napríklad na sídliskách Hliny, Vlčince či Hájik. Okrem bežného dohľadu nad verejným poriadkom plní mestská polícia aj ďalšie úlohy. Ide o preventívno-bezpečnostné akcie, bezpečnostné opatrenia počas podujatí, monitorovanie verejných priestranstiev kamerovým systémom, odchyt zatúlaných psov a pôsobenie v oblasti prevencie.


Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Aurel Gonščák oceňuje súčinnosť mestskej a štátnej polície pri zabezpečovaní poriadku počas športových, kultúrnych podujatiach, na úseku objasňovania kriminality a pri riešení dopravnej situácie v meste. „Všetka táto spolupráca viedla k jednému spoločnému cieľu, ktorým je ochrana života, zdravia, ochrana majetku a zabezpečenie verejného poriadku, aby sa všetky osoby, či už sú to obyvatelia mesta, návštevníci, turisti alebo právnické osoby, cítili v meste Žilina bezpečne,“ zhodnotil Aurel Gonščák.

K obnoveniu obecných a mestských polícií na Slovensku došlo po roku 1989, kedy parlament prijal zákon o obecnej polícií. Možnosť zriadiť obecnú políciu využilo v tom čase viac ako sto miest a obcí. Prvým náčelníkom, ktorý viedol 33-členný útvar mestskej polície, bol Gustáv Varnai. Záujem o prácu bol veľký, pretože po rokoch totalitného režimu sa očakávala moderná polícia západného štýlu s kvalitným materiálno-technickým vybavením a s novými zákonmi reflektujúcimi demokratický vývoj krajiny.

Z množstva uchádzačov boli prijatí len muži vyšší ako 180 cm, s výbornou fyzickou kondíciou, ktorí úspešne absolvovali športové, zdravotné a psychodiagnostické testy. Už v roku 1992 pracovalo v mestskej polícii 44 príslušníkov. Vozový park tvorili vozidlá značky Škoda Favorit.

Príslušníci mestskej polície boli v uliciach rozpoznateľní vďaka služobným uniformám s charakteristickými lampasmi na nohaviciach a čiernymi baretmi. Prvým sídlom útvaru v Žiline bol objekt mestského úradu v Dome odborov, neskôr budova terajšieho Dopravného inšpektorátu na Veľkej okružnej ulici. V roku 2002 sa mestskí policajti presťahovali do väčších, vyhovujúcich a zrekonštruovaných priestorov vlastného objektu na Hollého ulici, kde Mestská polícia Žilina sídli dodnes.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina