Všetko sa opäť otvára - kam sa v Žiline vydať za zábavou?


Foto: Všetko sa opäť otvára - kam sa v Žiline vydať za zábavou? Foto: ilustračné

Po dlhých mesiacoch sa podniky, prevádzky a atrakcie opäť otvárajú. Nastal teda čas vrátiť sa k pôvodnému štýlu života a užívať si ich naplno.

Návrat do normálu

Pravdepodobne ste si nikdy neuvedomovali aké máte možnosti, až dokým ste o ne neprišli. Posledný rok bol ťažký pre väčšinu Žilinčanov, avšak buďme radi, že už je za nami. Vďaka očkovaniu a väčšej opatrnosti občanov sa nám podarilo vrátiť do normálu, čo znamená, že sa začína všetko otvárať. Milovníci reštaurácií si môžu do nich zas raz sadnúť, filmoví nadšenci sa môžu v kine pozrieť na film, a aj tí čo si radi rozprúdia krv v žilách, si prídu na svoje vďaka slovakia-bonusesfinder.com. I keď stále nemáme situáciu pevne pod kontrolou, sme už na tom oveľa lepšie.

Reštaurácie, obchody či zábavné atrakcie nemohli byť zavreté večne, a už to bolo naozaj dlho. To čo bolo pre nás nepríjemnosťou bolo pre majiteľov trápením. Ich zdroj príjmov sa zrazu výrazne znížil, na čo aj mnohí z nich doplatili. Boli donútení svoje biznisy zrušiť a museli sa obzerať po práci niekde inde. Tí čo ale dokázali prežiť toto strastiplné obdobie, sa teraz radujú. S rozvoľnením opatrení mali možnosť opäť otvoriť svoje brány zákazníkom, ktorí sa k nim už tešili. Dnes sme si pre vás pripravili niekoľko nápadov, ako efektívne využiť váš voľný čas. Dali sme pre vás dokopy výber toho najzaujímavejšieho, čo sa v okolí Žiliny dá robiť. Poďme sa teda na tento výber hneď aj vrhnúť.

Vyhliadková veža Dubeň

Na severovýchod od nášho mesta sa nachádza vrch Dubeň. Meria 613 m n. m. a nachádza sa len niekoľko kilometrov od centra mesta. Na jeho vrchole sa nachádza vyhliadková veža Dubeň – vyhľadávaná atrakcia s prekrásnou panorámou na celú Žilinu. Veža je vysoká 27,4 metra a z jej vrcholu máte Žilinu ako na dlani. Aby ste sa na ňu vyštverali tak musíte zdolať 10 podlaží, čo síce nevypadá ako veľa, ale nie je to ani málo. V jej okolí sa na vrchu nachádzajú aj televízne a mobilné stožiare. I keď je vstup na vežu zdarma, počas vládnych opatrení bola pre verejnosť zatvorená.

Svoje brány opäť otvorila pre každého, a tak stojí za to ju vidieť. Na jej zdolanie nemusíte byť žiaden veľký turista a pokojne ju zvládnete aj v mestskej vychádzkovej obuvi. Pri svojej návšteve Slovenska sa sem podíval aj Tony Sloterman – vlastník spoločnosti Casino Bonuses Finder. Podľa jeho slov je to jedna z najzaujímavejších atrakcií v okolí Žiliny, ktorá by mala byť na zozname každého návštevníka. Je teda jasné, že táto vyhliadková veža láka aj zahraničné osobnosti. Či už je to vďaka jej nenáročnému prístupu alebo krásnemu výhľadu, necháme už na vás.

Na túto atrakciu sa dá dostať hneď po niekoľkých chodníkoch. Jeden vedie z Budatína, ďalší zo Zádubnia a posledný zo Zástrania. Vo všetkých týchto mestských častiach sa dá zaparkovať auto, a ďalej pokračovať pešo. Z mestskej časti Budatín vedie značená trasa, ktorá má dĺžku približne 2 kilometre. Podľa mnohých je to tá najkrajšia trasa na vežu. Ak máte záujem o najkratšiu trasu, tak potom by ste sa mali vydať zo Zádubnia. Odtiaľ má výstup dĺžku asi 1,4 kilometra a ponúka dve rôzne cesty. Jedna vedie po zelenej značke, tá druhá po červenej. Červená je síce trošku náročnejšia, avšak ponúka oveľa krajšie prostredie a výhľady. Nech už sa teda rozhodnete pre ktorúkoľvek trasu, tak samotný výstup netrvá vôbec dlho. Skúsení turisti budú hore za pol hodinu, tí menej skúsení za hodinu. Keďže sa jedná o prevýšenie necelých 300 metrov, tak je jasné, že to nie je žiadna náročná túra. Pokiaľ sa teda túžite prejsť po čerstvom vzduchu a niečo dosiahnuť, tak potom je pre vás vyhliadková veža Dubeň tou správnou voľbou.

Rosenfeldov palác

V samotnom srdci Žiliny sa nachádza Rosenfeldov palác. Táto budova bola postavená v roku 1907 na motív viedenského zámku Belveder. Palác nájdete v historickom centre mesta, kúsok od nákupného strediska Mirage. Napriek dvom svetovým vojnám stojí táto pamiatka takmer v pôvodnom stave presne tam, kde bola postavená. O históriu na tomto mieste nie je núdza. Ak by ste v Žiline mali navštíviť len jednu pamiatku, tak by to mala byť práve táto.

Je to najväčšia kultúrna pamiatka v správe mesta, a jednoznačne stojí za to. I keď sa dnes jedná o národnú pamiatku, v minulosti slúžil tento palác viacerým účelom. Buď to bolo sídlo bánk, dom pionierov alebo centrum voľného času. Je to čerešnička na torte po celodennej prehliadke mesta. Obsahuje množstvo umeleckých, pamiatkových, architektonických a výtvarných hodnôt. Už pri samotnom vstupe vás omámi jeho majestátnosť a noblesa. Jedná sa o akési kultúrne spojenie umenia, architektúry a histórie, ktoré dáva palácu jedinečnú atmosféru. V Žiline by ste len ťažko hľadali iné miesto, ktoré má takú energiu, ako práve Rosenfeldov palác.

Meno nesie podľa žilinského bankára Ignáca Rosenfelda, ktorý bol jeho prvým majiteľom. Za jeho postavením stojí architekt Mikuláš Rauter. Obdivuhodné sú najmä ozdobné kovové mreže, štukatérske interiéri, drevené obklady na stenách či monumentálne schodisko so zábradlím z mramoru. V jeho priestoroch sa dnes nachádza aj knižnica. Obsahuje množstvo historických diel, ktoré majú návštevníkom priblížiť históriu mesta Žilina. V ponuke sú komentované prehliadky paláca za poplatok 1 euro na osobu, alebo 50 centov na študenta. Konajú sa každý pracovný deň od 10:30 a 14:00.

Toto miesto je pre mnohých na toľko čarovné, že sa tu organizujú aj svadby. Keďže má táto budovu už vyše 100 rokov, dýcha z nej história, ktorú pocítite hneď pri prvej návšteve. Je to skvelá atrakcia pre tých, ktorí milujú históriu a vzdelávanie je pre nich zábavou. Nízke vstupné otvára možnosti naozaj všetkým, ktorí sa túžia dozvedieť niečo nové. Rosenfeldov palác je opäť otvorený pre všetkých návštevníkov, malých i veľkých. Svojou majestátnosťou si získa srdce každého návštevníka, a určite by ste ho mali aspoň raz navštíviť. Keďže sa jedná o vnútornú aktivitu, odporúčame aby ste ho navštívili v čase, kedy vám počasie skríži iné vonkajšie aktivity.

Gallo Escape Games

S únikovými hrami sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece. Keďže sa ale jedná o interiérovú aktivitu v uzavretej miestnosti, tak ste sa do nich za posledný rok pozrieť nemohli. Dnes je tomu už ale úplne inak a zas sa môžete do nich pozrieť. V južnej časti mesta Žilina sa nachádza Centrum únikových hier. Ak vám nie je jasné, čo je úniková hra, tak si to v skratke vysvetlíme. Jedná sa najčastejšie o miestnosť, ktorá má istú tematiku. Môže to byť napríklad pracovňa, knižnica alebo bežná obývacia miestnosť. V nej sa nachádza niekoľko exponátov, ktoré sú buď kľúčové pre váš únik, alebo je ich účelom vás zmiasť.

Cieľom je dostať sa z tejto miestnosti za určitý čas, inak ste prehrali. Na začiatku hry dostanete inštrukcie s krátkym príbehom, ktorý vás vtiahne do deja. Hneď potom sa spúšťa časomiera a vy máte za úlohu rozlúštiť hádanky a vyhrať hru. Je dôležité pozorne počúvať každé slovo príbehu a hľadať indície, ktoré vám v úniku pomôžu. Pokiaľ máte aspoň trošku dôvtipu tak to nie je až také ťažké a hru vyhráte. Väčšinou nehráte sami ale s partiou priateľov. Ich počet je limitovaný jednak veľkosťou miestnosti a aj samotnou hrou. Vďaka tomu, že vás je v hre viacero, tak máte hneď niekoľko rôznych uhlov na situáciu, čo môže byť niekedy kľúčové. 

V Žiline sa v tejto oblasti špecializuje Gallo Centrum únikových hier. Ponúka hneď niekoľko zábavných a logických hier, ktoré potrápia vaše mozgy. Momentálne majú v ponuke až tri hry. Prvou je Wizard’s House – Čarodejov dom. Jedná sa o únikovú hru, ktorej súčasťou je najmodernejšie vizuálne a technické prevedenie. Nezaostáva ani príbeh, ktorý nadchne každého milovníka záhad a kúziel. Inšpirovaná je známym čarodejom Harrym Potterom. Táto hra je určená pre 2-5 hráčov a jej dĺžka je 70 minút. Druhou hrou je Escape From Nautilus, príbeh inšpirovaný známym románom od Julesa Verna.

Ocitnete sa v priestoroch ponorky, hlboko pod morom, ako zajatci kapitána Nema. Vašou úlohou je samozrejme sa čo najrýchlejšie dostať naspäť na hladinu. Aj túto hru si môže vychutnať 2-5 hráčov, avšak je menej náročná, a tak je tu časový limit nastavený len na 60 minút. Poslednou, a zároveň aj najobľúbenejšou, hrou je Záhada Bermudského trojuholníka. Nejedná sa o úplne bežnú únikovú hru, čo zistíte hneď po jej štarte. K dispozícii totižto nemáte celú miestnosť, ale len jeden stôl, na ktorom je všetko potrebné. Je to teda hra zameraná skôr na logiku a súvislosti, než na hľadanie skrytých indícií. Je určená pre 2-4 hráčov a odporúčaná dĺžka hry je 60 minút. Únikové hry sú teda skvelým spôsobom ako zabiť nudu s priateľmi a zároveň sa pri tom aj zabaviť.

Hrad Budatín

Tento majestátny hrad, ktorého najstaršie časti pochádzajú až zo 14. storočia, leží na sútoku dvoch riek – Kysuca a Váh. Je to významné historické miesto kúsok od centra Žiliny, ktoré by ste mali aspoň raz v živote navštíviť. Priamo z centra je hrad vzdialený len 2 kilometre, a tak je skvele prístupný aj pešo. Je to nezvyk, keďže obyčajne sú hrady a zámky lokalizované väčšinou na vyvýšených miestach. Hrad Budatín leží priamo v meste, a nemusíte tak naň ísť športovo oblečený.

V jeho okolí je nádherný park, ktorý dotvára jeho jedinečnú atmosféru. Dnes v jeho útrobách sídli Považské múzeum, plné rôznych historických exponátov. Po dlhej dobe mohlo opäť otvoriť dvere všetkým návštevníkom. Výlet na tento hrad môže mať teda dva účely. Buď máte chuť sa poprechádzať v jeho záhradách, pokochať sa majestátnou budovou a zrelaxovať v miestnej zeleni, alebo máte v pláne navštíviť spomínané múzeum, a tak sa kultúrne obohatiť. Medzi vyhľadávané patrí najmä hradná kaplnka, ktorá bola nádherne zrekonštruovaná do pôvodnej podoby. Hrad obsahuje aj mnohé historické expozície, ktoré vás prenesú v čase do dôb minulých, kedy bol život o niečo jednoduchší.

Pokiaľ sa rozhodnete pre návštevu hradného parku alebo kaplnky, tak vstupné je zdarma. Budatínsky park má otvorené každý deň od 6:00 do 22:00, kaplnka je otvorená každý deň od 14:00 do 18:00, a cez víkendy od 9:00 do 16:30 s obednou pauzou. Ak vás ale viac zaujíma samotný hrad, tak ten má svoje brány otvorené od stredy do nedele od 9:00 do 16:00 s obednou prestávkou. Základné vstupné pre dospelé osoby je 8 €, alebo zľavnené vstupné pre deti, študentov, seniorov a ŤZP, ktoré je 4 €. Je to kúzelné miesto, ktoré má naozaj čo ponúknuť. Je to kvalitne využitý čas pre každého Žilinčana, ale aj návštevníka.

Záver

Sme radi, že konečne je možné naplno využívať všetky atrakcie, ktoré krásna Žilina ponúka. Mnoho z nás si neuvedomovalo ako veľmi významnou súčasťou našich životov sú, až dokým nám neboli odobrané. I keď sme ich pre vás vybrali len niekoľko, v skutočnosti ich je oveľa viac. Po dlhej dobe sa opäť otvorili pre všetkých návštevníkov, a preto je dobré to využiť.

Napriek tomu, že všetci už veríme, že situácia sa bude vyvíjať už iba k lepšiemu, nič nie je isté. Preto by ste mali aktuálnej situácie využiť a posnažiť sa navštíviť čo najviac podnikov, pamiatok a atrakcií, kým je to možné. Mesto Žilina má jedno z najkrajších historických centier na Slovensku, a aj jej okolie je plné zaujímavostí. Tak neváhajte a začnite objavovať všetky jej krásy čo najskôr!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Firelink