V Rajeckej doline otvorili dôležitý úsek cyklotrasy, úlohy krstného otca sa zhostil Juraj Sagan


Foto: V Rajeckej doline otvorili dôležitý úsek cyklotrasy, úlohy krstného otca sa zhostil Juraj Sagan

Vo štvrtok 17. júna bol v Rajeckej doline slávnostne otvorený nový cyklochodník predstavujúci kľúčové spojenie medzi mestom Rajec a obcou Šuja. Trasa vedie popri frekventovanej ceste prvej triedy do Prievidze, ktorou denne prechádzajú stovky osobných aj nákladných áut. Obyvatelia a nadšenci cyklistiky a cykloturistiky už nebudú vďaka novému chodníku ohrozovaní rýchlo jazdiacimi automobilmi.

Mesto Rajec vybudovalo tento úsek vďaka podpore ministerstva dopravy. Na projekt bola poskytnutá dotácia vo výške viac ako 207-tisíc eur. Výstavba odštartovala ešte koncom leta minulého roka, práce zrealizovala spoločnosť EUROVIA SK.

Slávnostného prestrihnutia pásky, ktoré sa uskutočnilo v dopoludňajších hodinách, sa zúčastnila aj štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková, národný cyklokoordinátor Peter Klučka a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Úlohy „krstného otca“ cyklochodníka „Rajec - Šuja“ sa zhostil Juraj Sagan.

Dĺžka chodníka je približne 500 metrov, ide však o významné prepojenie prispievajúce k zvýšeniu bezpečnosti v danej lokalite. Vzhľadom na blízkosť mesta a obce je trasa frekventovaná z hľadiska pešej aj cyklistickej dopravy. V minulosti došlo na ceste prvej triedy k smrteľnej dopravnej nehode, pri ktorej vyhasol život chodca.


„Práve týchto päťsto metrov chýbalo na to, aby sa mesto Rajec spojilo s obcou Šuja. Na to, že kedysi bola Šuja mestskou časťou Rajca, tak ten chodník tu mal existovať už dávno. Toto je päťsto metrov mimoriadne užitočných a tie peniaze boli vynaložené efektívne,“ uviedol Milan Lipka, primátor mesta Rajec.

Po dokončení výstavby sa výrazne zlepšili podmienky pre cyklistov a chodcov, zvýšila sa ich bezpečnosť a zvýšil sa tiež podiel cyklistickej prepravy do zamestnania, školy, či za občianskou vybavenosťou. Spolupráca mesta Rajec s ministerstvom dopravy bola mimoriadne efektívna. Pri projekte sa podarilo získať financie na realizáciu ešte v tom istom roku, ako bola podaná žiadosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu