Vysokú trávu začal kosiť ďalší dobrovoľník na sídlisku Solinky, občania si kosia sami aj v Zástraní


Foto: Vysokú trávu začal kosiť ďalší dobrovoľník na sídlisku Solinky, občania si kosia sami aj v Zástraní Foto: Facebook / Erika Lichvárikova Bubicová

Na území mesta Žilina sa nachádza viacero plôch, ktoré prerastajú vysokou trávou. V niektorých prípadoch ide o križovatky či zákruty, kde spôsobuje neprehľadnosť a zvýšené riziko kolízií. Mnohí obyvatelia mesta upozorňujú tiež na znemožnenie prechádzok s deťmi či psíkmi aj zvýšený výskyt nebezpečných kliešťov.

Pravidelné kosenie na sídliskách a v mestských častiach vykonávajú pre mesto dve externé spoločnosti. Jedným z dôvodov aktuálneho omeškania prác je ochorenie COVID-19 u časti zamestnancov spoločnosti, a s ním spojená práceneschopnosť či povinná karanténa.

Spolupracujúca firma mesto upovedomila o stave a prisľúbila akútne riešenie v rámci dostupných kapacít. Za nepokosené trávniky v máji mohlo aj nepriaznivé daždivé počasie.

Kým väčšina čaká na vyriešenie problému a neskoršie dokosenie, niektorí sa rozhodli vziať situáciu do vlastných rúk a pomôcť. Na sídlisku Vlčince si dal Bohumil záväzok, že každý deň pokosí okolie jednej neprehľadnej frekventovanej križovatky štandardnou kosou.


Podobnú aktivitu, no tentoraz strunovou kosačkou, odštartoval aj ďalší obyvateľ. Na sídlisku Solinky pred bytovkami začal vo štvrtok podvečer kosiť zarastené plochy. „Tento milý pán sused, ktorý sa už nemohol dívať na tu strašnú trávu stratil trpezlivosť a pokosil trávu. Aktuálne kto počuje tento krásny zvuk, tak je to na Smrekovej,“ napísala na sociálnej sieti Erika zo Soliniek.

Do dobrovoľníckej aktivity sa zapojili aj obyvatelia mestskej časti Zástranie. Tí svojpomocne vykosili časť verejného priestoru na mestských pozemkoch, kde tráva dosahovala miestami aj metrovú výšku.

Občania pokosili aj v Zástraní | Zdroj: Vladimír Bitušík

Problémy s kosením by mohli vyriešiť vlastné technické služby mesta. Mestské zastupiteľstvo za týmto účelom odsúhlasilo zriadenie mestskej spoločnosti, ktorá by okrem iného vykonávala aj kosenie či zametanie ulíc. Obyvatelia mesta majú možnosť kontrolovať priebeh výkonu komunálnych služieb vďaka vopred zverejnenému harmonogramu, platný je vždy na týždeň. V závislosti od počasia sa môže naplánovaný program práce meniť.

Mnohí obyvatelia upozorňujú, že aj napriek zaznamenanému výkonu komunálnych služieb na internetovej stránke mesta sa v niektorých lokalitách žiadne neuskutočnili. Ide napríklad o zametanie ulíc, ktoré by malo prebiehať na sídlisku Hliny a v mestskej časti Bôrik dvakrát mesačne.

Galéria: 23 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu