Kontrola odhalila pestovateľov ovocia, ktorí zatajili väčšie množstvo vypáleného destilátu


Foto: Kontrola odhalila pestovateľov ovocia, ktorí zatajili väčšie množstvo vypáleného destilátu Foto: ilustračné / pixabay.com

Príslušníci finančnej správy zo žilinského Colného úradu odhalili niekoľkých pestovateľov ovocia, ktorí z páleníc prevzali viac vypáleného alkoholu za výhodnejších podmienok ako je povolený limit. Aktuálne môže jeden pestovateľ a jeho domácnosť uplatniť zvýhodnenú sadzbu dane na maximálne 43 litrov za jedno výrobné obdobie.

Zvýhodnená sadzba dane predstavuje polovicu zo základnej dane. Pri klasickom liehu ide o 1080 € / hl a. v základe a 540 € / hl a. po znížení. V prípade vína sa daň pohybuje na úrovni do 80 € za hektoliter a pri pive do 3,50 € za hektoliter percentuálneho objemu skutočného alkoholu (zdroj: financnasprava.sk).

Príslušníci finančnej správy odhalili pestovateľov pri kontrolnej činnosti, v rámci ktorej sa zamerali na výrobcov destilátov. Pestovatelia ovocia musia teraz za prevyšujúce množstvo nad 43 litrov alkoholu na jedno výrobné obdobie doplatiť daň.


„Zistili, že viacerí pestovatelia, ktorí priniesli ovocný kvas do páleníc, v písomnom vyhlásení priloženom k žiadosti o výrobu destilátu neuviedli údaje o liehu vypálenom počas prebiehajúceho výrobného obdobia v inom liehovare. Z páleníc prevzali viac ako 43 l a. na pestovateľa a jeho domácnosť za zvýhodnených podmienok,“ spresnila Božena Chríbiková, hovorkyňa Colného úradu Žilina.

Za vypálený lieh, ktorého množstvo prevýšilo povolený limit na to, aby mohli využiť zníženú sadzbu dane, musia pestovatelia podať daňové priznanie a daň doplatiť. Uvádzaním nepravdivých údajov v žiadosti o výrobu destilátu sa totiž dopúšťajú priestupku.

Finančná správa preto upozorňuje na správne vypĺňanie vyhlásení a tiež, aby si ľudia nemýlili výrobné obdobie, ktoré trvá od 1. júla bežného roka do 30. júna nasledujúceho roka, s kalendárnym rokom, čo rovnako môže viesť k vzniku nadlimitnej výroby liehu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa