VIDEO: Diviaky na Hájiku znepríjemňujú ľuďom život, mestská polícia pomáhala žene ukrytej v aute


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Obyvatelia sídliska Hájik v Žiline sú bezradní, diviaky im takmer každý deň znepríjemňujú život. Okrem neporiadku, ktorý vytvárajú v okolí kontajnerov na komunálny odpad, im obmedzujú aj bezpečný pohyb po uliciach. V nočných hodinách navyše spôsobujú pri prevracaní kontajnerov pomerne veľký hluk.

Mnohí ľudia majú z divej zveri strach a netrúfajú si s ňou prísť do tesného kontaktu. Po zotmení sa zväčša snažia minimalizovať pohyb po sídlisku, nie vždy sa to ale podarí. V krajných prípadoch niektorí obyvatelia volajú na pomoc mestskú políciu.

Začiatkom júna takto zasahovala hliadka na ulici Kempelenova, kde sa žena ukryla pred diviakmi v aute. Obyvatelia kontaktovali mestskú políciu po tom, čo počuli volanie o pomoc. Hliadka diviaky služobným vozidlom vytlačila z oblasti kontajnerového stojiska na okraj sídliska.


Mesto Žilina za posledné roky vyskúšalo niekoľko opatrení, úplne zbaviť Hájik diviakov sa však nepodarilo. V štyroch lokalitách boli vybudované kontajnerové stojiská a na Kempelenovej ulici po úspešnej pilotnej prevádzke aktuálne mesto obstaráva tri betónové kryty na kontajnery.


Nie na všetkých miestach totiž umiestnenie inžinierskych sietí a priestorová situácia umožňuje vybudovanie zapustených, polopodzemných kontajnerov. Primátor Žiliny Peter Fiabáne pred časom avizoval, že radnica chce vybudovať stojiská v trinástich lokalitách.

„Z nášho pohľadu môže mesto spoločne s obyvateľmi prispieť k zlepšeniu situácie viacerými krokmi. Ide o budovanie polopodzemných stojísk a krytov na smetné nádoby, aktuálne je v príprave 13 takýchto stojísk, do konca roka budú stáť prvé tri. Ďalej pravidelné čistenie porastov a kríkov, odchyt divej zveri a zákaz prikrmovania divej zveri v blízkosti bytových domov, jeho dodržiavanie zo strany obyvateľov a separácia kuchynského bioodpadu,“ informoval Fiabáne na sociálnej sieti.

V pláne je aj ďalšie čistenie a presvetlenie porastov v okolí sídliska, tie dnes môžu poskytovať útočisko pre divú zver. Problémy so zverou má neďaleký Nový cintorín, kde pozostalých počas návštevy hrobov čaká neraz nemilé prekvapenie v podobe rozhádzaných predmetov alebo poničených hrobov.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu