Na nájomný byt čaká v Žiline vyše dvesto ľudí, od začiatku roku bolo poslaných 13 výpovedí z nájmu


Foto: Na nájomný byt čaká v Žiline vyše dvesto ľudí, od začiatku roku bolo poslaných 13 výpovedí z nájmu Foto: ilustračné - pixabay.org

Na začiatku júna sme informovali o prípade nájomníčky nájomného bytu z fondu mesta Žiliny, ktorej bola doručená výpoveď vzhľadom na to, že včas nepožiadala o opakované uzatvorenie nájomnej zmluvy. Problém bol v tom, že jej nebola doručená korešpondencia zo strany mesta, a to aj napriek pobytu doma z dôvodu home office.

Pracovníčka pošty upozornenie, ktoré štandardne rozposiela mesto Žilina, jednoducho nedoručila a nezanechala ani upomienku. Podľa platného všeobecne záväzného nariadenia týmto zanikla nájomná zmluva, mesto následné odoslalo výpoveď. Prípad sa nakoniec vďaka chápavosti pracovníkov na mestskom úrade podarilo vyriešiť a nedorozumenie tak nepripravilo nájomníčku o strechu nad hlavou.

Situácia poukazuje na nutnosť pamätať si termíny zo strany nájomníkov, žiadosti o opakované predĺženie nájomnej zmluvy si musia strážiť sami. To potvrdil aj hovorca mesta, úrad podľa jeho slov nekontroluje, či bola korešpondencia doručená, keďže ju posiela doporučene: „Nájomcovia sú informovaní o termíne skončenia nájmu a o možnosti opakovaného uzatvorenia nájomnej zmluvy poštou a doporučene. Mesto považuje podmienku ustanovenia za splnenú odoslaním informácie,“ vysvetlil Vladimír Miškovčík.

Mesto Žilina od začiatku roku doručilo 13 výpovedí z nájmu. Dôvody skončenia nájmu bývajú zväčša rôzne, patrí medzi ne úmrtie alebo zmena podmienok či prekročenie limitu príjmu, do ktorého má obyvateľ nárok na nájomný byt. Aktuálne v poradovníku čaká na nájomný byt od mesta Žiliny 209 záujemcov. Výška nájomného sa rôzni, avšak je výrazne nižšia ako je tržné nájomné, ktoré aj v Žiline ako krajskom meste v posledných rokoch rastie výrazne.


„Pri bytoch, ktoré sú postavené z rozpočtu mesta, je to približne 50 eur mesačne v bytoch I . a II. kategórie a v bytoch III. a IV kategórie je základné nájomné v priemerne okolo 20 eur mesačne. K nájomnej zmluve je vystavený mesačný predpis zálohových úhrad, ktorý tvorí súčasť nájomnej zmluvy a obsahuje položky za služby spojené s užívaním bytu podľa kategórie bytu, veľkosti úžitkovej plochy, počtu osôb, spotreby vody, lokácie bytu, výťahu a iných okolností, ktoré sa zohľadňujú a preto tento predpis je podľa vyššie uvedených skutočností rôzny. K predmetnej čiastke je potrebné  ešte pripočítať náklady každého nájomcu za elektrickú energiu a STA a UPC, ktoré si hradia nájomcovia nad rámec mesačného predpisu zálohových úhrad,“ dodal hovorca.

Mesto stanovilo výšku nájomného vo všetkých bytoch postavených za spolufinancovania mesta Žilina a prostriedkov ŠFRB na úroveň 3,32 percent z obstarávacej ceny bytového domu, zákonné maximum predpisuje zákon na úrovni 5 percent. Jednu tridsatinu z obstarávacej ceny stanovili poslanci ešte v roku 2007.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu