Knihobúdku v Dobšinského sade si ľudia rýchlo obľúbili, pravidelne z nej však miznú všetky knihy


Foto: Knihobúdku v Dobšinského sade si ľudia rýchlo obľúbili, pravidelne z nej však miznú všetky knihy

V novovybudovanom parku na sídlisku Vlčince, ktorý nesie názov Dobšinského sad, zvyknú mnohí obyvatelia tráviť svoj voľný čas. Pred približne piatimi rokmi sa tu nachádzala iba nevyužívaná asfaltová plocha, vďaka nápadu a aktivitám mestskej poslankyne sa podarilo priestor zrevitalizovať a vytvoriť tak nové možnosti oddychu v príjemnom prostredí plnom zelene.

Pekné počasie sem vždy vyláka obyvateľov z okolitých bytových domov, ktorí sa tu radi stretávajú a rozprávajú alebo čítajú knihy. Verejný priestor obohatila aj knihobúdka, ktorú inštaloval na základe projektu knihobúdok v Žiline pán Michal Danek. V nej si môžu ľudia nájsť zaujímavé čítanie, prípadne tam nejaké aj zanechať.

Už po prvých týždňoch sa ukázalo, že išlo o dobrý nápad. Pre vysoký záujem sa dvierka takmer nezatvárajú.

„Keď tam nazriete, vždy je vnútri niečo iné a inak zaujímavé. Je úžasné vidieť, ako prichádzajú ľudia v rôznom veku a prinášajú či berú si knihy alebo oboje naraz. Niektorí si dokonca vyberú knihu, sadnú si na lavičku a čítajú. Potom si ju zoberú so sebou alebo ju vrátia späť,“ opisuje mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Knihobúdka v Dobšinského sade | Foto: Ľubo Bechný

Knihobúdka funguje na princípe „vezmem knižku - vrátim knižku“


Do Dobšinského sadu často prichádzajú aj rodičia s deťmi, ktorí si rozložia knihy po lavičke a potom z nich čítajú. Takto vedia v parku stráviť aj niekoľko hodín týždenne. Medzi návštevníkov knihobúdky však patrí aj jeden neznámy muž, ktorý sa takmer pravidelne postará o jej kompletné vyprázdnenie.

„Neznámy pán ju celú vyprázdni do koša svojho bicykla a už ho niet.  Keď sa to stalo prvý krát, povedali sme si, že to bude nejaký knihomoľ, čo ho všetko zaujíma. Mrzelo nás, že princíp vezmem knižku, vrátim knižku nedodržal, ale hold ľudia sme rôzni. Veď knihy sa doložia a bude.  Ibaže táto situácia sa zopakovala a opakuje sa viackrát,“ hovorí Iveta Martinková.

Návštevníci Dobšinského sadu zaregistrovali aj prípad, kedy neznáma osoba prišla na osobnom aute a celý obsah búdky do neho vyprázdnila. Či išlo o tú istú osobu, doteraz nie je známe. Správanie neznámeho obyvateľa považujú mnohí za neetické, stále sa však nepodarilo zistiť jeho totožnosť, ani to, ako ďalej knižky skončili.

Pri takomto zaobchádzaní s verejnou knihobúdkou určenou všetkým návštevníkom parku a priaznivcom kníh sa narúšajú už spomenuté jasne dané princípy. Ľudia dúfajú, že sa dotyčného záškodníka podarí odhaliť a zistiť, kam odnáša všetky knihy. Pomôcť by pritom mohli aj zábery z bezpečnostnej kamery, ktorá sa už v tomto verejnom priestore nachádza.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu