Počas výstavby privádzača mali nákladné autá v Bytčici využívať aj iné ulice, tie opraviť neplánujú


Foto: Počas výstavby privádzača mali nákladné autá v Bytčici využívať aj iné ulice, tie opraviť neplánujú
Galéria: 6 fotiek

Výstavba diaľničného privádzača zo Žiliny do Lietavskej Lúčky je tesne pred dokončením, v oblasti sídliska Solinky prebiehajú už len posledné práce na rozšírení križovatky. Obyvatelia mestskej časti Bytčica si tak konečne vydýchnu, pracovné stroje a stavebná technika už nebudú viac prechádzať miestnymi ulicami.

Keďže nákladné vozidlá počas výstavby v uplynulých rokoch vyťažovali cesty v obývanej oblasti, došlo k odškodneniu občanov v podobe opravy asfaltových povrchov. Tie prebehli na ceste prvej triedy I/64 v celej dĺžke a ulici Antona Bielka v približne polovici dĺžky.

Podľa žilinskej samosprávy bola obnova krytu miestnej komunikácie zrealizovaná v celom úseku využívanej trasy, ktorá bola schválená v zmysle plánu organizácie výstavby resp. dopravy. Ide o najkratšiu trasu po miestnych komunikáciách k stavbe diaľničného privádzača.

„Pred realizáciou sa uskutočnila obhliadka, na ktorej boli prítomní aj občania a poslanec za mestskú časť. Následne po realizácii sa uskutočnila obhliadka zrealizovaných prác za účelom kontroly,“ spresnil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Na prístup k stavenisku bola využívaná aj ulica Chalúpkova, ktorá by mala byť v blízkej dobre taktiež súvisle opravená. Podľa niektorých obyvateľov však pracovné stroje a ťažké nákladné autá prechádzali aj po iných úsekoch ako určoval plán organizácie dopravy. Týchto sa ale oprava asfaltových povrchov netýka.


Ukončenie opravy vozoviek v križovatke ulíc Antona Bielka a Banícka

„Chcem upozorniť na neprávosť, ktorá sa deje v Bytčici na ulici Antona Bielka v celej dĺžke. Metrostav prisľúbil opravu vozovky, avšak len na oficiálnych dodávateľských trasách. Nákladné vozidlá jazdili aj mimo a to cez obytnú zónu po celej ulici až na Ametystovú. Tieto ulice aj čistili a využívali na prevoz sypkého materiálu,“ uviedol rozhorčený obyvateľ Bytčice.

Prejazd nákladnej dopravy a pracovných strojov dokazujú viaceré fotografie, ktoré vyhotovili sami obyvatelia v rôznych dňoch a časoch. Mesto Žilina hovorí, že v tomto prípade ide o zlyhanie jednotlivca a šoféri pravdepodobne nedodržali dohodnutý projekt.

„Určite však nie pravidelne, ale evidentne len v zaznamenanom čase, pretože sme neevidovali a nemali nahlásené využívanie iných trás ako schválených v zmysle plánu organizácie výstavby/dopravy. Každopádne sa budeme informovať u zhotoviteľa prác,“ uviedol hovorca mesta.

Úsek, ktorý mal slúžiť na prejazd a úsek, kde obyvatelia vyhotovili fotografie

Rekonštrukčné práce boli ukončené v križovatke s ulicou Banícka, tam mali vozidlá zahýbať smerom k diaľničnému privádzaču. Prejazdom po celej ulici Antona Bielka si však mohli vodiči skracovať trasu a jednoduchšie sa napojiť k prepojovacej ceste do Rosiny a zároveň prechádzať na druhú stranu staveniska.

Kým žilinská samospráva chce situáciu ďalej preverovať, Národná diaľničná spoločnosť sa k nej vyjadrila len stručne: „Rozsah opráv komunikácií po výstavbe diaľničného privádzača Lietavská Lúčka - Žilina, II. etapa v mestskej časti Žilina - Bytčica je realizovaný v zmysle projektovej dokumentácie. Ide o finálny stav rekonštrukcie stavbou využívaných vozoviek,“ uviedla hovorkyňa Eva Žgravčáková.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu