Vlaky z vlaku: Cestujúcich na Frambore vítajú už tri maľby vlakov, ambíciou je namaľovať desať


Foto: Vlaky z vlaku: Cestujúcich na Frambore vítajú už tri maľby vlakov, ambíciou je namaľovať desať
Galéria: 4 fotky
Foto: Artwall

Vďaka dobrovoľníckej snahe a úsiliu sa územie Frambor pod estakádou premieňa postupne na zelený park, súčasťou obnovy je aj unikátny projekt Vlaky z vlaku. Cestujúcim, ktorí prichádzajú do Žiliny po tejto trati, sa na pilieroch cesty naskytá postupne čoraz viac malieb. Tie realizuje žilinský umelec Denis Valášek, známy pod značkou Artwall.

O jeho aktivitách pre skrášlenie verejného priestoru sme písali už v minulosti, Denisovými rukami vznikali maľby na Vlčincoch, ktoré vyobrazujú centrum Žiliny s Budatínskym hradom alebo Mariánske námestie. Pekná maľba namiesto presprejovaných tagov je často ochranou pred zničením. Hodiny práce so sprejom zvykne umelec ešte vyšperkovať dokreslením detailov štetcom tam, kde to nie je možné sprejmi.

Vlaky na území Framboru maľuje Artwall postupne, v historickej nadväznosti podľa údajov dopravného historika. Postupne zachytia všetky rušne alebo vlaky, ktoré jazdili či jazdia na trase Žilina - Rajec. „Zatiaľ sú hotové tri diela, ale máme ambíciu, aby ich bolo 10. Projekt riadi a inicializuje poslankyňa pani Iveta Martinková, ako súčasť revitalizácie priestoru pod estakádou, ktorej sa začalo hovoriť park Frambor,“ vysvetlil žilinský umelec ambíciu.

Dĺžka realizácie každého diela je podľa jeho slov rôzna: „Líši sa to aj preto, lebo pylóny estakády sú rôzne vysoké a niektoré motívy sú niektoré náročnejšie na detaily. Iné menej. Predlohou sú mi fotografie dobových vlakov, ktoré som výtvarne spracoval. Spoločným znakom malieb sú pozadia ako pri západe slnka, aby sa tmavý priestor rozžiaril a viac udrel do očí z vlaku,“ doplnil Denis Valášek.


V minulosti zanedbané územie, ktoré je nielen pre lokalitu zaujímavým, má pramene pitnej vody a vďaka stovkám hodín dobrovoľníckej práce sa posledné roky premieňa na zelenú oázu.

Maľby v projekte Vlaky z vlaku nie sú prvými, už v minulosti tu skrášlili piliere cesty. V máji sme informovali o tom, že územie sa stalo útočiskom niekoľkých stromov, ktoré pôvodne mali na ulici 1. mája zrezať pre plánovanú výstavbu premostenia na ulicu Ľavobrežná.

Foto: Artwall





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu