Žilina bude o niečo zelenšia: V Lesoparku vysadili 750 sadeníc, pribudli desaťtisíce jarných cibuľovín


Foto:  Žilina bude o niečo zelenšia: V Lesoparku vysadili 750 sadeníc, pribudli desaťtisíce jarných cibuľovín Foto: Mesto Žilina

 Mesto Žilina bude v najbližších mesiacoch opäť o niečo zelenšie, keďže samospráva plánuje výstavbu nových kvetov a stromov. V uplynulých dňoch pribudlo v Lesoparku Chrasť 750 kusov sadeníc, medzi nimi buk lesný, borovica lesná, smrek obyčajný, jedľa biela, dub letný, zimný a tiež brest horský. V apríli vysadilo mesto nové stromoradie hrušiek aj na Ulici Juraja Fándlyho, druhú stranu by mali vysadiť v októbri.

Tým sa skrášľovanie mesta nekončí, nové cibuľoviny si Žilinčania mohli všimnúť na uliciach Vysokoškolákov, Tajovského, Veľkej okružnej, Košickej a v Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku. Záhony za približne 14-tisíc eur pribudli na miestach, kde boli v minulosti vysadené letničky. 

Koncom minulého roka mesto vysadilo 45-tisíc kusov jarných cibuľovín, ktoré kvitnú. Hoci budú záhony po odkvitnutí pokosené, cibule zostávajú v záhonoch ešte ďalšie dva roky. V tomto týždni začala samospráva výsev suchomilného lúčneho porastu najmä na zelené prícestné pásy na Hurbanovej a Legionárskej ulici.

„Cieľom je na ploche približne 400 m2 vytvoriť vhodné prostredie pre užitočný hmyz. Novinkou je, že mesto zvažuje možnosť obstarať 250 kusov zavlažovacích vakov k rovnakému počtu novovysadených stromov na sídlisku Solinky,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Žilina sa zazelenie a sfarbí vďaka výsadbe aj počas letných mesiacov a na jeseň. Frekventované ulice a námestia budú opäť zdobiť pestrofarebné kvetinové veže s ružovo-červeno-bielymi muškátmi.


V rovnakej farebnej kombinácii samospráva osadí tento rok aj muškátové závesné nádoby. Ružová a fialová farba kvetov bude zas dominovať vo vyvýšených betónových kvetináčoch. V mesiaci jún pribudnú nové trvalkové záhony tiež na uliciach Tomáša Ružičku, Nešporova, Legionárska, Romualda Zaymusa a na kruhových objazdoch na Ulici vysokoškolákov.

Ďalšia zeleň pribudne na jeseň, pomôžu Nórske fondy

Plánom je meniť výsadby letničkových záhonov za trvalkové v rozvoľnenom štýle holandského typu. Na trvalkovú výsadbu a letničky má samospráva vyčlenených takmer 60-tisíc eur.

Novinky mesto chystá aj na jeseň. Vďaka podpore z nórskych fondov plánuje vysadiť v prvej fáze projektu 319 kusov líniových stromov po celom meste. Pribudnúť by mali aj mobilné nádoby s novou výsadbou.

V pláne pred príchodom zimných mesiacov je tiež podopĺňať vypadnuté kry do živých plotov a vytvárať nové krovinaté farebné kompozície ako izolačnú zeleň. Okrem finančných prostriedkov z projektu, má mesto k dispozícii aj vlastné zdroje zo spoločenskej hodnoty drevín, ktoré sú účelovo viazané na uskutočňovanie určitých druhov výsadby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina