Pri obchodnom centre Dubeň demontujú ďalší bigboard, ide o presun kvôli rozšíreniu okružnej križovatky


Foto: Pri obchodnom centre Dubeň demontujú ďalší bigboard, ide o presun kvôli rozšíreniu okružnej križovatky

Viacerí Žilinčania dnes zaregistrovali demontáž reklamnej stavby, ktorá prebieha na ulici Vysokoškolákov. Bigboard nachádzajúci sa v blízkosti obchodného centra Dubeň musí byť odstránený kvôli pripravovanému rozšíreniu okružnej križovatky.

Mesto Žilina začalo 4. mája v tejto veci stavebné konanie, ktorého predmetom je okrem prekládky bigboardu aj úprava šachty slúžiacej telekomunikáciám, prekládka verejného osvetlenia a ochrana elektrických vedení a horúcovodu. 

Investor plánuje na voľnom pozemku medzi obchodným domom OBI a čerpacou stanicou OMV vybudovať novú predajňu nábytku. Samospráva v minulosti podmienila schválenie projektu investíciou do prestavby existujúceho kruhového objazdu na dvojpruhový.

Stavebné úpravy spočívajú v prestavbe jednopruhovej malej okružnej križovatky s priemerom 37 metrov na dvojpruhovú základnú štandardnú turbo-okružnú križovatku. Vďaka úprave sa zlepší priepustnosť, kapacita a minimalizujú sa kolóny.

Nový kruhový objazd zaberie viac priestoru, preto je potrebné vykonať preloženie reklamnej stavby, chodníkov, trolejových vedení či cyklotrasy a taktiež upraviť niektoré prístupové cesty a parkovacie miesta pri čerpacích staniciach.

Proces prestavby križovatky bude náročný, nakoľko sa po ulici Vysokoškolákov denne presúva obrovské množstvo áut a to aj mimo dopravnej špičky. Projekt navyše počíta s vykonaním prekládky inžinierskych sietí a trolejových vedení.


Vjazdy do turbo-okružnej križovatky budú realizované z každého smeru dvoma jazdnými pruhmi. Tieto sú navrhnuté ako vzájomne oddelené s fyzickým líniovým oddeľovačom. Vjazd a výjazd sa oddelí zeleným deliacim ostrovčekom, v ktorom budú umiestnené samostatné chodníky pre peších aj cyklistov.

Súčasťou projektu je úprava dopravného napojenia čerpacej stanice OMV a úprava areálu čerpacej stanice Slovnaft. Prestavba križovatky si vyžiada zrušenie niekoľkých parkovacích miest, čo umožní rozšíriť jazdné pruhy. Stavebným úpravám sa nevyhne ani ulica Obchodná, ktorá bude do križovatky vchádzať dvomi jazdnými pruhmi.

Galéria: 3 fotky

Budova nového obchodného domu bude mať 3 nadzemné podlažia, slúžiace ako predajná plocha a 1 podzemné podlažie určené pre parkovanie. Súčasťou predajne bude tiež menšie vonkajšie parkovisko.

Vjazd návštevníkov do predajne je navrhovaný smerom od ulice Vysokoškolákov a od ulice Obchodná, kde bude zároveň možný aj výjazd. Z obslužnej komunikácie obchodného domu má byť vybudované tiež prepojenie s areálom firmy Žilinské komunikácie a.s.

Okružná križovatka na ulici Vysokoškolákov v Žiline


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu