Spolupráca objednávateľov je ďalší významný krok pre integrovanú dopravu v Žilinskom kraji


Foto: Spolupráca objednávateľov je ďalší významný krok pre integrovanú dopravu v Žilinskom kraji Foto: ilustračné - ŽSK

Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v pondelok schválilo spustenie I. fázy integrovaného dopravného systému v Žilinskom kraji, do ktorej sa zapoja objednávatelia dopravných služieb vo verejnom záujme z celého regiónu. Cieľom projektu integrovanej dopravy je, aby sa cestujúci s využitím jedného cestovného dokladu mohol zviezť viacerými druhmi a typmi dopravy - napríklad vlakom, autobusom či trolejbusom.

Významným krokom pre realizáciu integrovanej dopravy je deklarovaná spolupráca objednávateľov dopravných služieb vo verejnom záujme, vrátane Ministerstva dopravy a výstavby SR a miest Žilina, Čadca a Kysucké Nové Mesto.

Región Horného Považia a Kysúc je prvým, kde bude pilotná prevádzka spustená. Na jeden lístok tu bude môcť cestujúci využiť železničnú, prímestskú a aj mestskú dopravu. Profitom budú spoločné cestovné lístky, spoločná tarifa a spoločný prepravný poriadok. Doteraz sa na príprave integrovanej dopravy podieľalo spolu s krajom len mesto Žilina.

Dohoda sa podľa predstaviteľov župy nerodila ľahko: „Sme nesmierne radi, že sa procesy pomaly darí dotiahnuť do konca. V tejto fáze je potrebné počkať na schválenie dohody aj u ostatných objednávateľov. Obyvateľom kraja prinesie integrácia dopravy veľké výhody pri nadväznosti spojov, pohodlia pri zakúpení cestovných lístkov a v konečnom dôsledku zlepší celkovú dopravnú obslužnosť regiónu,“ spresnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.


Tržby sa budú deliť pomerovo

Za využívanie služieb podniku Integrovanej dopravy Žilinského kraja budú dopravcovia platiť paušálne odmenu 0,01 EUR bez DPH za každý skutočne zrealizovaný 1 kilometer, má slúžiť na kompenzáciu nákladov v súvislosti s poskytovaním služby.

Tento poplatok si budú môcť dopravcovia v rámci vyúčtovania kompenzovať u objednávateľa dopravy. Integrovaná doprava v kraji prinesie štyri typy cestovných dokladov - predplatné cestovné lístky, jednorazové cestovné lístky pre oblasť mesta Žilina, turistické cestovné lístky a dovozné cestovné lístky.

Dopravcovia, ktorí budú predávať lístky, budú mať nárok na províziu na úrovni 5 percent z tržieb za predané cestovné lístky, ktoré dopravca predá. Tržby z jednorazových lístkov sa budú deliť pomerovo podľa výsledkov prieskumu.. Tržby z predplatených lístkov sa budú deliť podľa tarifných oblastí. Pilotné územie bude delené na štyri tarifné oblasti:

- MESTO Žilina (zóna 99, 100)
- MESTO Čadca (zóna 200)
- REGIÓN Kysuce (zóny 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208)
- REGIÓN Rajec (zóny 101, 102, 103, 104, 105)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu