Deň detí spestrí tzv. živá knižnica


Foto: Deň detí spestrí tzv. živá knižnica

Na hrade Strečno a stredovekej dedine Paseka pripravilo v nedeľu 31. mája 2015 Považské múzeum v Žiline pre všetky vekové kategórie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí zaujímavý program plný atraktívnych sprievodných akcií. Tento rok bude s Považským múzeom, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, spolupracovať aj Amnesty International Slovensko, ktoré na Paseke prichystá „živú knižnicu“.

Opýtajte sa prevažne príslušníkov menšín

„V Živej knižnici si ľudia namiesto knižiek môžu prepožičať osobu so zaujímavým životným príbehom, s ktorou by sa v reálnom živote pravdepodobne nikdy neporozprávali, a spýtať sa jej na všetko, čo ich bude zaujímať. Živé knižky sú príslušníci a príslušníčky menšín žijúcich na Slovensku. V ponuke „kníh“ nájdu hrdinov a hrdinky rôzneho etnického pôvodu, viery, sexuálnej orientácie, povolania alebo životného štýlu. Bude to prvá knižnica takéhoto typu,“ povedala Kamila Gunišová z Amnesty International Slovensko.

Počas Dňa detí na hrade Strečno bude môcť každý návštevník v čase od 9.00 do 18.00 hod. ochutnať stredovekú kuchyňu Cechu Terra de Selinan, zúčastniť sa stredovekých hier so Skupinou historického šermu Wagus, či pozrieť si vystúpenie sokoliarov Sv. Bavona. Pre deti bude zaujímavá interaktívna rozprávka O Žabiakovi v podaní divadelného zoskupenia Kapor na scéne. Ako novinku uvedieme výnimočné predstavenie tancujúcich psíkov. Okrem živej knižnice ponúkame na pódiu v stredovekej dedine Paseka od 14.00 do 16.30 hod. mandolínový koncert v podaní skupiny Žiarinka a exkluzívnu módnu prehliadku, ktorú pripravia študenti Spojenej školy Žilina – Bytčica.

Tip - pozrite si kompletný program Považského múzea v Žiline na máj a tiež na jún

Bohatý program aj vďaka sponzorom

„Tento rok čaká našich návštevníkov na Deň detí opäť zaujímavé celodenné podujatie a sme radi, že vďaka sponzorom nemusíme zvyšovať vstupné a môžeme zrealizovať podujatie v atraktívnejšej forme,“ uviedla riaditeľka Považského múzea v Žiline Monika Hriníková, poverená vedením.

Amnesty International je celosvetové hnutie podporované vyše 7 miliónmi ľuďmi, ktorí bojujú za dodržiavanie ľudských práv. Inšpirovaná nádejou pre lepší svet, vedie kampane, organizuje verejné akcie, zastáva sa jednotlivých obetí bezprávia a usiluje sa o dosiahnutie systémových zmien na úrovni štátov i medzinárodného spoločenstva. Amnesty International mení svet smerom k rovnosti všetkých ľudí čo do práv a dôstojnosti.

Miesto: -
Dátum: 31.05.2015 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS PMZA