Sirotársky kostol v Žiline po zrekonštruovaní nasvietia bielou


Foto: Sirotársky kostol v Žiline po zrekonštruovaní nasvietia bielou

Na začiatku marca odštartovala rozsiahla rekonštrukcia barokového Kostola obrátenia svätého Pavla v Žiline, ktorú sa darí realizovať aj vďaka dotácii Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. O necelý rok a pol by sa mali Žilinčania a návštevníci mesta dočkať novej farby fasády, typickej pre jezuitskú farebnosť. Vychádza z reštaurátorského výskumu.

Súčasnú svetložltú nahradí sivo-čierna grafitová, kombinovaná s bielou a prvkami iluzívnej výzdoby. Rovnako sa zmení aj krytina veže na prírodný tmavý kameň bridlicu. Obnovené budú vežové hodiny a po rekonštrukcii pribudnú dve nové okenné výplne.

V takzvanej starej budove, kde je kláštor, budú vymenené všetky okná a vytvorí sa tu nový interiér. Kapucíni chcú, aby sa časť priestorov využívala napríklad na umelecké výstavy, prezentáciu nových kníh, diskusie na aktuálne témy či pre miestnu komunitu kapucínov a veriacich.

Po obnove Sirotára ho plánujú nasvietiť tak, aby dominanta Mariánskeho námestia vynikala aj po zotmení:Mesto plánuje nasvietiť Sirotársky kostol, základné nasvietenie bude v odtieni bielej. Odtieň bielej určia odborníci v spolupráci s pamiatkármi,“ potvrdil hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Štúdiu pre nasvietenie aktuálne spracováva Žilinská univerzita v Žiline.


V roku 2015 poslúžila fasáda na takzvaný videomapping, teda projekciu na budovu, ktorý zorganizovala spoločnosť Kros v rámci oslavy výročia. Historicky prvý videomapping v Žiline ukazoval históriu Žiliny a pracoval aj s prvkami architektúry kostola. 


Rekonštrukciou prechádza aktuálne aj druhá dominanta historického centra Žiliny, a to farský kostol. Ten bol aj s okolitými budovami v roku 2014 nasvietený do žltozelených farieb. Dovtedajšie svietenie nahradili energeticky úspornejšie svetlá v žilinských farbách.

Podobne sú nasvietené dominanty v okolí Žiliny, typicky hrady a zámky, pričom niektoré z nich, napríklad Budatínsky hrad, využíva osvetlenie aj na pripomenutie významných dní alebo vyjadrenie spolupatričnosti počas určitých sviatkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu