Za úplatky včera odsúdili aj firmu, ktorá pred rokom figurovala v kúpe MsHK Žilina


Foto: Za úplatky včera odsúdili aj firmu, ktorá pred rokom figurovala v kúpe MsHK Žilina Foto: ilustračné

Vo štvrtok 13. mája 2021 rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) o trestoch pre dvojicu úplatkárov Petra Chrašča a Miroslava Sedláka, ktorí sa k činu po niekoľkomesačnom pobyte vo väzbe priznali a s prokurátorom uzatvorili dohodu o vine a treste. Podľa nej im súd vymeral podmienečný trojročný trest s odkladom na päť rokov.

Odsúdení muži zaplatia aj peňažné tresty vo výške 10, respektíve 5 tisíc eur. Dvojica sa pokúsila podplatiť štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Martina Fecka, peniaze mu ponúkali za to, aby zabezpečil podpísanie zmluvy na zákazku, ktorú vysúťažilo ešte predošlé vedenie rezortu pod vedením nominantky SNS Gabriely Matečnej.

Spravodajský portál aktuality.sk informuje, že v celom prípade je odsúdená aj právnická osoba Lomtec.com a.s., podnikajúca v službách týkajúcich sa informačných technológií a počítačov. Za konanie jej súd uložil peňažný trest na úrovni 40 000 eur a ročný zákaz zúčastňovania sa verejných súťaží.

Táto spoločnosť bola v čase odpredaja žilinského hokejového klubu menšinovým spoločníkom vo firme LUPIZA, kupujúcej a dodnes vlastniacej hokejový klub, už však pod názvom VLCI ŽILINA, a.s. Slávnostný podpis zmluvy, na základe ktorej si nový majiteľ prevzal hokejový klub, sa uskutočnil dňa 4. júna 2020.


Lomtec mala v LUPIZA menšinový podiel. Zdroj: Finstat

Podľa výpisov z obchodného registra v založenej spoločnosti figurovala Lomtec len niečo málo vyše dvoch mesiacov od podpisu zmluvy, spoločníkom bola do 11. augusta 2020. Včera odsúdená firma tak už nie je spolumajiteľom žilinského hokejového klubu. 

Odsúdený Miroslav Sedlák bol podpredseda predstavenstva firmy Lomtec do 12. novembra. Obom mužom hrozil trest odňatia slobody až do výšky 12 rokov, nakoniec si vďaka priznaniu a následnej dohode s prokurátorom odpykajú svoj trest na slobode.

Súd schvaľuje dohody o vine a treste uzavreté medzi prokurátorom a obžalovanými. Myslím, že tresty sú adekvátne a budú plniť svoj účel,“ vyhlásila podľa aktuality.sk sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu