Na Kysuciach dnes padali krúpy, pre Žilinský kraj platí výstraha pred búrkami


Foto: Na Kysuciach dnes padali krúpy, pre Žilinský kraj platí výstraha pred búrkami Foto: Obec Ochodnica / Peter Vlček

Oblasť regiónu Kysúc zasiahla dnes 13. mája okolo poludnia búrka, ktorá priniesla krupobitie. Obec Ochodnica zverejnila na sociálnej sieti fotografie, ktoré vyhotovil jeden z obyvateľov. Krúpy našťastie nemali veľký priemer a nenapáchali škody, no stihlo ich spadnúť pomerne veľké množstvo.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes varuje pred výskytom búrok, ktoré môžu zasiahnuť územie Žilinského kraja. Pre všetky okresy s výnimkou Turčianskych Teplíc platí meteorologická výstraha najnižšieho 1. stupňa pred možným výskytom búrok s krúpami.


Počasie predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 15 m/s (55 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ spresňuje SHMÚ.

Pri podobných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu