Chata pod Chlebom je v havarijnom stave, začínajú s jej obnovou. Nový objekt bude ekologický


Foto: Chata pod Chlebom je v havarijnom stave, začínajú s jej obnovou. Nový objekt bude ekologický Foto: Facebook Chata pod Chlebom

Turistická chata pod vrcholom Chleb je obľúbenou destináciou turistov nielen zo Slovenska, ale i zahraničných návštevníkov Malej Fatry. V posledných rokoch sa borí s niekoľkými problémami, ktoré súvisia aj s nárastom počtu turistov. V dnešných podmienkach bolo čoraz náročnejšie obslúžiť veľké množstvo turistov, pre chýbajúce investície sa dostala do havarijného stavu. Ako včera informovali návštevníkov chatári, postupne sa začne s obnovou:

„Chata pod Chlebom sa dostala do havarijného stavu po tom čo sa do nej desiatky rokov neinvestovalo. Niektoré časti chaty by sa už nedožili budúcej jari. Sú totálne prehnité a opotrebované. Takmer nič, čo je v súčasnej chate, nevyhovuje hygienickým a bezpečnostným predpisom. Po konzultáciách s vedením Národného parku Malá Fatra sme dospeli k finálnej verzii ako by chata po stavebných úpravách a udržiavacích prácach mala vyzerať. Hlavným cieľom stavebných úprav je odstránenie havarijného stavu, pričom chceme brať mimoriadny ohľad na ochranu životného prostredia.“ 

Rozruch v roku 2019 vyvolal predstavený zámer prestavby chaty, ktorého súčasťou mala byť prístavba tak, aby nový objekt spĺňal kapacitné požiadavky návštevníkov. Na prípad upozornil aktivista a ochranár Erik Baláž, nepáčilo sa mu, že Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky so sídlom v Banskej Bystrici zvrátila stanovisko správcu konkrétneho chráneného územia, teda Správy Národného parku Malá Fatra.

Následne bol podaný podnet na zisťovacie konanie vďaka Združeniu domových samospráv a neskôr aj nariadenie posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA (Environmental Impact Assessment). O posudzovaní rozhodlo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Miestni správcovia nesúhlasili s takouto prístavbu aj preto, že okolie chaty je zaradené do ekologického funkčného priestoru pre tetrova hlucháňa.


Porovnanie návrhu rekonštrukcie chaty v predošlej (hore) a aktuálnej verzii, ktorá sa bude realizovať. Zdroj: Chata pod Chlebom

Do prípadu sa v počiatkoch angažoval aj súčasný minister Ján Budaj, s poslaneckými kolegami zaujal stanovisko v decembri a následne ministerstvo pod jeho vedením rozhodlo o potrebe stavbu posudzovať z hľadiska vplyvov EIA. Ako informujú správcovia chaty, od pôvodného zámeru rozšírenia upustili a obnovená chata bude spĺňať najprísnejšie bezpečnostné a hygienické kritériá. Navyše bude ekologickou stavbou s dôrazom na životné prostredie:

„V novej chate sa už nebude kúriť uhlím a výrazne sa zníži uhlíková stopa. Nebudeme používať fosílneho palivá a vykurovanie bude ekologické. Máme pripravené viaceré zelené riešenia ako napríklad fotovoltaické panely a rekuperáciu. Uvedomujeme si svoju zodpovednosť voči životnému prostrediu. Po výhradách ochranárov sme sa rozhodli definitívne upustiť od pôvodného zámeru rekonštruovať Chatu pod Chlebom tak aby sa priblížila k rozmerom pôvodnej chaty, ktorá v osemdesiatych zhorela,“ informujú na stránke Chata pod Chlebom.

Bližšie informácie zatiaľ správcovia verejnosti nepredstavili, na sociálnej sieti zverejnili novú vizualizáciu a aj návrh interiéru jednej z izieb. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu