Mestské divadadlo Žilina - program na jún 2015


Foto: Mestské divadadlo Žilina - program na jún 2015

STREDA 3 19:00 / ŠTÚDIO / 15+ / 80 MIN     TÓLKŠOU!
    TEXT MIROSLAV DJABLIK/ RÉŽIA MÁRIA FRONCOVÁ A. H.

ŠTVRTOK 4 19:00 / ŠTÚDIO /  15+ / 50 MIN     MAČACIE SCHODY
    TEXT KATALIN THURÓCZYOVÁ / RÉŽIA GABRIEL TÓTH A. H.
   
PIATOK 5 10:00, 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 15+ / 100 MIN JÁNOŠÍK 00 7
TEXT MICHAELA ZAKUŤANSKÁ / RÉŽIA MARIANA ĎURČEKOVÁ & JÁN LUTERÁN

SOBOTA 6 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 18+ / 100 MIN   SEXUÁLNA PERVERZITA V CHICAGU
    TEXT DAVID MAMET/ RÉŽIA JÁN ŠTRBÁK A. H.

UTOROK 9 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 15+ / 120 MIN HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)
    TEXT PETER PAVLAC / RÉŽIA ANTON ŠULÍK    

STREDA 10 19:00 / ŠTÚDIO / 14+ / 100 MIN   VYSKOČIŤ Z KOŽE
    TEXT ZUZA FERENCZOVÁ / RÉŽIA ANTON ŠULÍK

ŠTVRTOK 11 10:00 / ŠTÚDIO / 14+ / 100 MIN   VYSKOČIŤ Z KOŽE
    TEXT ZUZA FERENCZOVÁ / RÉŽIA ANTON ŠULÍK

PIATOK 12 19:00 / ŠTÚDIO /  15+ / 60 MIN     MELANCHÓLIA
    TEXT / RÉŽIA VLADIMÍR MORES A. H.
    V RÁMCI PROJEKTU SCÉNICKÉ PREZENTÁCIE ŽILINSKÝCH AUTOROV

ŠTVRTOK 18. 18:00 / VEĽKÁ SÁLA / VEREJNÁ GENERÁLKA BESI I. 
    TEXT F. M. DOSTOJEVSKIJ / D. MAJLING / RÉŽIA EDUARD KUDLÁČ

PIATOK 19. 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / PREMIÉRA BESI I. 
    TEXT F. M. DOSTOJEVSKIJ / D. MAJLING / RÉŽIA EDUARD KUDLÁČ

UTOROK 23. 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 15+ /  BESI I.  
    TEXT F. M. DOSTOJEVSKIJ / D. MAJLING / RÉŽIA EDUARD KUDLÁČ

ŠTVRTOK 25 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 15+ / 90 MIN KONFETY
    TEXT INGRID LAUSUND / RÉŽIA ROMAN MAROŠ A.H.

PIATOK 26 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / KONCERT MARIÁN VARGA & SOLO IN CONCERT
STRHUJÚCA IMPROVIZÁCIA ART-ROCKOVEJ LEGENDY

SOBOTA 27 19:00 / VEĽKÁ SÁLA / 15+ / 120 MIN HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ)
    TEXT PETER PAVLAC / RÉŽIA ANTON ŠULÍK


HOSŤOVANIA

STREDA 24 19:00/ SLOVENSKÉ KOMORNÉ DIVADLO OPITÍ
    NA FESTIVALE DOTYKY A SPOJENIA 2015

SLOVENSKÁ PREMIÉRA
BESI I.  F. M. DOSTOJEVSKIJ/D. MAJLING
Kruto prorocké dielo o modernej civilizácii. Nová dramatizácia sa sústreďuje na životný pocit predčasne vyhorenej generácie, ktorá na to, aby sa vymanila z rutinnej morálky svojich rodičov, neváha použiť akékoľvek prostriedky. Tento víchor otrasie starým svetom, neponúka však pevnú pôdu, na ktorej by sa dal stavať svet nový. Vyprahnuté osobné vzťahy tak ženú protagonistov do čoraz väčších extrémov v snahe pocítiť zmysel vlastnej existencie a zaplniť prázdnotu a nudu života. Účinkujú: J. Dobrík, E. Havasi, J. Oľhová a.h., B. Zachar, P. Brajerčík, M. Režný, I. Kubáčková, J. Kyseľ a.h., M. Kvietik, I. Pagáčová, B. Bačo. Réžia: Eduard Kudláč

KONCERT
MARIÁN VARGA & SOLO IN CONCERT
Strhujúci recitál slovenskej klávesovej legendy Mariána Vargu,  tvorcu unikátnej a nenapodobiteľnej koncepcie piesne, fenomenálneho organistu, priekopníka svetovej live electronics, ktorému prezident republiky Andrej Kiska tento rok udelil najvyššie štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za zásluhy o rozvoj slovenskej hudobnej scény. V programe zaznejú legendárne melódie z umelcovho repertoáru (Homage á Bach, Veže), ale aj menej známe kompozície a improvizácie.

V RÁMCI PROJEKTU SCÉNICKÉ PREZENTÁCIE ŽILINSKÝCH AUTOROV
TÓLKŠOU! M. DJABLIK
Groteskný pohľad do televízneho štúdia. Hra simuluje fiktívnu talkshow s názvom Posledný súd, v ktorej nie súdy ale diváci rozhodujú o tom, kto je vinný za určitý zločin. Jozef, ktorý za veľmi tragických okolností stratil dcéru, je konfrontovaný s falošne súcitnými otázkami moderátorky, s neúprosným diváckym hlasovaním a s vykalkulovaným scenárom relácie. Trpká komédia reaguje na bulvárne praktiky súkromných médií, ktoré parazitujú na ľudskom nešťastí a osobných tragédiách. Účinkujú: B. Zachar. B. Švidraňová, J. Kyseľ a.h./J. Dobrík, I. Pagáčová, M. Kvietik, B. Bačo, E. Havasi. Réžia: Mária Froncová a. h.

V RÁMCI PROJEKTU SCÉNICKÉ PREZENTÁCIE ŽILINSKÝCH AUTOROV
MELANCHÓLIA V. MORES
Krehká ľudská výpoveď o láske skúšanej ťažkou nehodou. Mladá žena Hana rozpráva svoj životný príbeh bývalým manželovým milenkám. Jej muž Boris bol kedysi veľmi atraktívny a obletovaný ženami, dnes je z neho ťažko fyzicky postihnutá ľudská troska. Napriek tomuto v jeho živote ani naďalej nie je núdza o ženskú pozornosť. Hana nedokáže pozitívne prijať Borisove vzťahy a dusí ho svojou láskou. Zaujímavý pohľad na vývoj vzťahu poznačeného bolesťou, ktorý posúva hranice lásky a obety na nebezpečnú úroveň. Účinkujú: J. Dobrík, I. Pagáčová, I. Kubáčková, B. Švidraňová, M. Kvietik, K. Sihelská, E. Havasi. Réžia: Vladimír Mores a.h.

OPITÍ  I. VYRYPAJEV
Provokatívna hra jedného z najvýraznejších zjavov súčasného ruského divadla sa pohráva s myšlienkou, že Boh sa prihovára k svetu ústami opitých. Hrdinovia prechádzajúci príbehom sú po celý čas opití. Alkohol im rozviazal ústa a urobil z nich prorokov, schopných vidieť pravdu a aspoň nachvíľu sa dotknúť skutočnosti. Jedinečný a odvážny pokus pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. V momente opojenia ducha a oslobodenia mysle.  Slovenská premiéra. Účinkujú: E. Havasi, B. Zachar, B. Švidraňová, L. Jašková a. h., P. Oszlík a. h., J. Dobrík, I. Kubáčková, B. Bačo,  K. Sihelská, M. Režný, M. Kvietik, I. Pagáčová. Réžia: Eduard Kudláč

HANA (HOMMAGE À HEGEROVÁ) P. PAVLAC
Pôvodná slovenská hra s piesňami Hany Hegerovej. Príbeh nás zavedie do zákulisia divadla, ktoré priprav
uje večer o Hane Hegerovej. Hlavná hviezda súboru sa však nečakane rozhodne z divadla odísť. V predstavení ju má narýchlo nahradiť mladá absolventka herectva z hlavného mesta a jej príchod rozvíri zdanlivo pokojné provinčné vody. Našou inscenáciou chceme vzdať hold Hane Hegerovej, ktorá profesionálnu dráhu začala práve na doskách žilinského divadla. Svetová premiéra. Účinkujú: B. Švidraňová, V. Strapková a. h., K. Sihelská, M. Režný, B. Zachar, B. Bačo, M. Kvietik, E. Havasi, K. Baránková a. h., M. Vyšinská a. h., P. Hanuliaková a. h. Réžia: Anton Šulík

KONFETY I. LAUSUND
Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Slovenská premiéra. Účinkujú: J. Dobrík, I. Kubáčková, M. Kvietik, I. Pagáčová, M. Režný. Réžia: Roman Maroš a. h.

VYSKOČIŤ Z KOŽE Z. FERENCZOVÁ
Krehká hra o deťoch, ktoré majú veľký problém a dospelých, ktorí majú namiesto očí sklené guľky. Robiť rozhodnutia je ťažké stále, ale najmä vtedy, ak je váš problém väčší ako najväčšia facka, akú ste kedy dostali. Má takmer šestnásť, je tehotná a má presne 84 dní nato, aby sa rozhodla. Keďže jej nikto nevie uspokojivo odpovedať na otázku, či POTOM existuje, odhodlá sa zažiť okraj smrti na vlastnej koži. Slovenská premiéra. Účinkujú: I. Kubáčková, M. Režný, B. Švidraňová, E. Havasi, B. Bačo/M. Vidan a. h. Réžia: Anton Šulík

JÁNOŠÍK 00 7 M. ZAKUŤANSKÁ
Päť mladých hercov na šikmej ploche jemného politického kabaretu a jedna veľká mystifikácia. Pohľad súčasnej generácie na jánošíkovský mýtus, slovenské dejiny i politickú súčasnosť, ktorý je vzdialený od všetkých zaručených právd o Jánošíkovi, ktorými nás kŕmia od malička. Jánošík bez ornamentov, vrkočov, valašky či kroja, ale zato vybavený novými zbraňami. Tvorcovia inscenácie získali Zvláštnu cenu poroty festivalu Nová dráma/New Drama 2013. Svetová premiéra. Účinkujú: A. Čonková, I. Kubáčková, P. Brajerčík a. h., J. Dobrík, G. Tóth a. h. Réžia: Mariana Ďurčeková a Ján Luterán a. h. 

MAČACIE SCHODY K. THURÓCZYOVÁ
Komorná psychologická hra, ktorá koketuje so žánrom psychotrileru a detektívky, v zaujímavej čisto mužskej interpretácii. Konfrontácia dvoch sociálne a generačne vzdialených žien súperiacich o jedného partnera. S napätím postupne dešifrujeme portrét neprítomného muža a čoraz viac žasneme, do akých krajností sú obe ženy schopné zájsť, len aby sa zbavili konkurencie. Účinkujú: J. Dobrík, P. Brajerčík a. h.  Réžia: Gabriel Tóth a.h.

SEXUÁLNA PERVERZITA V CHICAGU D. MAMET
Štipľavá komitragédia o vzťahoch, láske, sexe, samote a prázdnote. Kvarteto hrdinov sa zábavou a sebavedomým jazykom bráni pred zlyhaním v láske a pred samotou. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Sexuálne úlety len maskujú osamelosť, strach pred zlyhaním a neschopnosť naozajstných citov. Slovenská premiéra. Účinkujú: I. Kubáčková, K. Sihelská, M. Kvietik, J. Dobrík. Réžia: Ján Štrbák a. h.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: divadlozilina.eu