Turisti našli v Gaderskej doline nehybne ležiaceho muža, napriek veľkej snahe záchranárov neprežil


Foto: Turisti našli v Gaderskej doline nehybne ležiaceho muža, napriek veľkej snahe záchranárov neprežil Foto: ilustračné

V utorok 27. apríla v popoludňajších hodinách došlo v Gaderskej doline nachádzajúcej sa v strede turčianskej časti Veľkej Fatry ku kolapsu cyklistu. Žiadosť o pomoc prijala linka Horskej záchrannej služby (HZS) od náhodných okoloidúcich turistov, ktorí muža spozorovali.

Starší muž nejavil známky života, turisti preto na mieste ihneď začali so základnou neodkladnou resuscitáciou. Tú vykonávali až do príchodu prvých záchranárov.

Do Gaderskej doliny boli pozemne vyslané posádky rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a horskej záchrannej služby z Martinských holí. Vyžiadaná bola aj pomoc od Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS).

Na miesto dorazila ako prvá posádka RLP, tá vystriedala turistov a pokračovala v rozšírenej resuscitácii. Následne sa k nim pridala pozemná posádka horských záchranárov.

„Žiaľ, aj napriek snahe všetkých zúčastnených sa 70-ročného muža nepodarilo oživiť. Posádka VZZS bola následne zo vzduchu odvolaná. Záchranári HZS transportovali telesné pozostatky do Blatnice, kde ich odovzdali príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi,“ spresňuje horská záchranná služba z Veľkej Fatry.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba