Staromestské slávnosti v Žiline v tradičnom termíne nebudú, už druhý rok to nedovolí situácia


Foto: Staromestské slávnosti v Žiline v tradičnom termíne nebudú, už druhý rok to nedovolí situácia

V štandardnej dobe bez prítomnosti koronavírusu by boli dnes prípravy na najväčšie open-air podujatie v Žiline v plnom prúde, avšak pre aktuálnu situáciu mesto Staromestské slávnosti nepripravuje. Niekoľkodňová akcia s množstvom kultúrnych a sprievodných podujatí sa tradične koná na prelome mája a júna.

„Organizácia akýchkoľvek hromadných kultúrnych podujatí je závislá od platných pandemických opatrení. Aktuálne nič nenasvedčuje tomu, že uvoľňovanie bude masívne, ale skôr predpokladáme pomalý prechod s postupnou redukciou epidemických nariadení. V súčasnosti sa organizáciou Staromestských slávností nezaoberáme, v prípade, že sa situácia zmení, budeme informovať,“ potvrdil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík

Aj keď sa situácia postupne zlepšuje a od dnešného dňa došlo k uvoľneniu ďalších opatrení, následkom čoho je možné v Žiline sedieť na terasách alebo v obmedzenej miere využívať fitness centrá, otázka hromadných podujatí s ľuďmi v blízkej vzdialenosti je stále ďaleko. Mesto musí vyčkávať so všetkými podujatiami podobného charakteru.

„Rovnako pristupujeme aj k iným podujatiam, ktoré sú organizované v réžii mesta Žilina. V prípade, že epidemická situácia dovolí organizáciu kultúrnych podujatí, budeme o tom verejnosť včas a v predstihu informovať,“ dodal hovorca.


Pred koncertom testovali účastníkov

Vo svete už skúšajú rôzne stratégie ako prinavrátiť davy ľudí na koncerty, napríklad v Barcelone testovali pre mesiacov rockový koncert pre účastníkov bez žiadnych obmedzení týkajúcich sa vzdialenosti medzi nimi. Všetci návštevníci aj personál podieľajúci sa na chode podujatia museli podstúpiť antigénové testovanie priamo na mieste a mať nasadené rúška masky.

Z 5 000 účastníkov bolo na úvodnom testovaní šesť pozitívnych, takže títo sa nesmeli zúčastniť a vstupné im bolo vrátené. Následne sa do 14 dní od dátumu konania koncertu mali účastníci dostaviť na opätovné testovanie na ochorenie.

Získané údaje o chorobnosti plánujú organizátori porovnávať s väčšinovou populáciou, výsledky experimentu zatiaľ neboli verejne prezentované. Ďalším možným riešením pre povolenie organizácie hromadných podujatí sú COVID pasy, zaočkovanosť populácie, ktorá navštevuje tento typ podujatí, je na Slovensku zatiaľ príliš nízka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu