Na rozvoj športu aj sociálnych služieb v Žiline by mohli byť vhodné Šibenice, vyzýva poslanec kolegov


Foto: Na rozvoj športu aj sociálnych služieb v Žiline by mohli byť vhodné Šibenice, vyzýva poslanec kolegov Foto: ilustračné - Google Maps

Jedným z materiálov nadchádzajúceho Mestského zastupiteľstva v Žiline bude aj ideový návrh využitia územia Šibenice-Hruštiny pre šport, relax alebo sociálne služby. Predkladá ho poslanec Igor Habánik s cieľom vyvolať diskusiu o možnosti využiť toto územie. Lokalita sa nachádza v smere na Martin za obchodným domom Sconto a pozemky tu z veľkej časti nie sú vysporiadané. Niektoré väčšie celistvé parcely patria do súkromných rúk.

Napriek tomu chce poslanec vyvolať diskusiu aj na spoločenskej úrovni o umiestnení športoviska alebo domova sociálnych služieb. Návrh prichádza v čase, kedy sa bude rokovať aj o pozemku na Solinkách, kde sa rôznia predstavy zastupiteľov či verejnosti ohľadom potenciálneho využitia.

Kým mesto a niektorí odborníci by tu radi citlivo zapracovali chýbajúce športovisko, iná časť poslancov s návrhom nesúhlasí a žiada zachovať charakter lúky bez akéhokoľvek zásahu. V druhom spomínanom kontexte pôjde na nadchádzajúce zastupiteľstvo aj materiál jedného z poslancov.

Podľa dôvodovej správy reaguje predkladateľ na neúspechy v predošlých snahách obnoviť veľkú športovú infraštruktúru v Žiline. Konkrétne naráža na nevydarené plány s Areálom žilinského športu (AŽIŠ), ktoré presadzovalo predošlé vedenie aj v čase, keď už bolo jasné, že nemá podporu zastupiteľstva.

Ďalším sporným miestom sú pozemky okolo Športovej haly na Bôriku a samotná hala, ktoré mali byť súčasťou masívnej výmeny medzi žilinským podnikateľom Georgeom Trabelssiem a mestom Žilina. Zámenu v hodnote desiatok miliónov eur nakoniec jasne poslanci odmietli a dnes rokovania utíchli.


Naposledy zaviazalo zastupiteľstvo vo februári primátora mesta, aby najneskôr do 2 mesiacov podnikol právne kroky na vymáhanie bezdôvodného obohatenia za pozemky pod Mirage. Lehota od prijatia uplynie v týchto dňoch.

„Po nevyužití zámerov získať pre šport, relax a sociálne služby územie pri Váhu, v Budatíne a územie v okolí športovej haly na Bôriku s halou samotnou, je potrebné v meste Žilina jasne a zrozumiteľne definovať, kde takáto zóna vznikne. Spomenuté územia vyvolali protichodné reakcie a v súčasnosti nie je politická vôľa, aby sa využili v prospech občanov. V minulosti vhodné územia, v zmysle Územného plánu sídelného útvaru Žilina z roku 1980, ktorý vypracoval Ing.arch. Antonín Stuchl, sa zastavali obchodnými domami, a preto jediná možnosť je športové a relaxačné zóny umiestniť na perifériu mesta. Tu sa javí ako najvhodnejší variant využiť územie v lokalite Šibenice – Hruštiny. Z uvedeného dôvodu predkladám tento ideový zámer,“ informuje v predkladacej správe Igor Habánik.

Na konci odbornej a laickej diskusie majú byť návrhy na investíciu, ktorá je samofinancovateľná a udržateľná. Existuje predpoklad, že časť z novo alokovaných eurofondov pre ďalšie obdobie by mohla slúžiť aj na obnovu alebo budovanie novej športovej infraštruktúry.

Dodatočné peniaze by sa mohli pre Žilinu uvoľniť v prípade víťazstva v súťaži o Európske hlavné mesto kultúry 2026, čím by aspoň bol odbremenený rozpočet od niektorých kapitálových nákladov.

Komplex by mal podľa poslanca obsahovať športovo-oddychový park, multifunkčnú športovú halu a sociálne zariadenie pre seniorov. Predkladateľ tu vidí ako jedno z možných riešení aj priestor pre plaváreň alebo mestskú galériu a múzeum histórie mesta Žilina. Prepojiť časť s mestom by mali cyklotrasy aj mestská hromadná doprava.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu