Ciferník na balustráde v centre Žiliny opäť s novým číslom


Foto: Ciferník na balustráde v centre Žiliny opäť s novým číslom

Na ciferníku žilinskej balustrády pod Farským kostolom v Žiline, na ktorom aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce, došlo opätovne k zmene hodnoty. Novým číslom je 10 958, pričom zrejme málokto by tipoval správne, že ide o číslo vyjadrujúce počet dní od založenia mestskej polície v Žiline do dátumu 15. februára 2021.

Súčasné číslo nahradilo hodnotu 439 400, odkazujúcu na počet podvalov, ktoré sú súčasťou Košicko-bohumínskej železnice. Tento rok si pripomíname 150. výročie najdlhšieho slovenského železničného úseku. Dňa 8. februára 2021 uplynulo stopäťdesiat rokov od otvorenia úseku Český Tešín - Žilina, rovnaké výročie pripadne 8. decembra na úsek Žilina – Poprad.

V nedávnej minulosti ukazoval ciferník napríklad hodnoty odkazujúce na výročie vzniku Československa alebo denný počet najazdených kilometrov v podaní 30 trolejbusov na trolejbusových linkách Dopravného podniku mesta Žiliny. Novú podobu aj s plechmi o rozmeroch 2,4 x 1,2 a číslami dostala balustráda v roku 2015, vôbec prvým číslom bol počet obyvateľov.

Autori si od šesťmiestnej numerickej platformy sľubovali vzájomné pôsobenie medzi mestom Žilina a jeho obyvateľmi. Pôvodný zámer bol, že sa k výmene čísel bude dochádzať každý mesiac. V súčasnosti je ale frekvencia výmeny menej častá.

Aktuálna hodnota ciferníku v Žiline

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu