Na ulici Alexandra Rudnaya v Žiline znížia plošne rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu


Foto: Na ulici Alexandra Rudnaya v Žiline znížia plošne rýchlosť na 30 kilometrov za hodinu Foto: ilustračné

O pláne zjednosmernenia pomerne frekventovanej spojnice medzi sídliskom Hliny a mestskou časťou Bôrik na ulici Poľná na základe podnetov od obyvateľov sme informovali v prvých mesiacoch tohto roka. Vodiči cestu využívajú na to, aby si skracovali trasu, prípadne obchádzali vznikajúce dopravné zápchy.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline reflektovali požiadavku obyvateľov na základe ich nespokojnosti s aktuálnym stavom. V nadväznosti na schválené uznesenie predkladá na nadchádzajúce aprílové zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline prednosta mestského úradu Michal Berger informatívnu správu, ktorá slúži ako stanovisko k schválenému uzneseniu.

Nová koncepcia má riešiť upokojenie automobilovej dopravy v spomenutých mestských častiach. Za účelom zníženia intenzity dopravy v mieste bola spracovaná projektová dokumentácia na zmeny organizácie dopravy.

„Projektová dokumentácia bola odsúhlasená Okresným dopravným inšpektorátom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline a na projekt bolo vydané určenie dopravného značenia na realizáciu prác. Súčasťou projektu je spracovaný rozpočet navrhovaných opatrení,“ informuje prednosta.


Medzi identifikované problémy súčasného stavu patrí fakt, že vodiči tieto miestne komunikácie využívajú často ako tranzitné pri presune z centra mesta na sídlisko Solinky a naopak. To platí obzvlášť v čase dopravných špičiek. Riešenia koncepcie pozostávajú zo zjednosmernenia niektorých častí a ulíc, zníženia rýchlosti a osadenia prvkov ukľudnenia dopravy.

Samostatne projektovo riešiť plánuje mesto cestu na ulici Alexandra Rudnaya. Aj tu chcú pridať prvky ukľudnenia dopravy, konkrétne v podobe ostrovčekov a zvýšených priechodov pre chodcov.

Výraznou zmenou bude plošné zníženie rýchlosti na 30 kilometrov za hodinu. Ako informuje správa, v súčasnosti je projektová dokumentácia v štádiu spracovávania, pričom dokončená bude do konca apríla tohto roka.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu