Fotením mláďat medveďov vám môže hroziť úraz, im opustenie zo strany matky, varujú ochranári


Foto: Fotením mláďat medveďov vám môže hroziť úraz, im opustenie zo strany matky, varujú ochranári Foto: Michal Haring, ŠOP SR

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky vyzýva turistov a návštevníkov prírody, aby sa zdržiavali na turistických chodníkoch a nepribližovali sa k brhlohom medveďov. Na Slovensku žijú medvede vo väčšine pohorí v strede a na severe krajiny, vrátane Žilinského kraja.

Ochranári reagujú na množiace sa prípady, kedy ľudia na sociálnych sieťach zverejnili fotografie mláďat medveďa hnedého bez vodiacej medvedice. Takýmto postupom turisti riskujú napadnutie zo strany medvedice a vytvárajú riziko pre prežitie mláďat. To je dôvod, aby sa turisti k brlohom nepribližovali:

„V opačnom prípade ľudia riskujú zranenia spôsobené vodiacou medvedicou, ktorá si svoje potomstvo bude prirodzene brániť a zároveň ŠOP SR má za to, že uvedeným konaním môže dochádzať nielen k vyrušeniu chráneného živočícha, ale aj k ohrozeniu života medvieďat v dôsledku vyplašenia medvedice, ktorá môže v takýto situáciách svoje mláďatá trvalo opustiť,“ informuje Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého na stránkach ochranárov.

Okrem výrazného rizika takýmto konaním návštevníci porušujú zákon o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého je „chráneného živočícha zakázané úmyselne rušiť v jeho prirodzenom areáli, najmä v období hniezdenia, rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku alebo migrácie.“


Medvede sa v týchto mesiacoch budia po zimnej hibernácii a štandardne sa v období od mája do júla pária. Počas 5. monitoringu veľkých šeliem v Malej Fatre vyrazilo do terénu viac ako 125 mapovateľov, ktorí prešli spolu 57 trás v celkovej dĺžke 470 km. Podarilo sa im zaznamenať aj výskyt pobytových znakov medveďa v štyroch lokalitách:

Medveď bol zistený v národnom parku na štyroch lokalitách. Jedného medveďa zistili podľa smeru, veku a veľkosti stôp hneď dve susedné partie mapovateľov v doline Bystrička. Ďalší medveď bol dokumentovaný v oblasti Studenca a nad obcou Lipovec, zo severnej strany parku nad obcou Belá. V ochrannom pásme bol medveď zaznamenaný len nad obcou Terchová,“ uvádza správa k monitoringu.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŠOP SR