Budatínsky hrad opäť ožíva


Foto: Budatínsky hrad opäť ožíva Foto: ŽSK

Starostlivosť o kultúrne pamiatky je dlhodobo jednou z priorít Žilinskej župy. V regióne Horného Považia patrí medzi dominanty Žiliny práve Budatínsky hrad, ktorý sa darí Žilinskému samosprávnemu kraju postupne obnovovať a rekonštruovať už od roku 2009. Počas tohto obdobia zrealizovala župa revitalizáciu hradného parku a kompletnú rekonštrukciu veže a začala tiež s obnovou kaplnky a opätovným využívaním hradu na expozičné účely.

„Do Budatínskeho hradu putovali od začatia záchrany našej národnej kultúrnej pamiatky investície v celkovej hodnote oprávnených výdavkov 4,4 mil. eur a podarilo sa nám nielen vrátiť do hradu múzeum, ale dať budove späť jej krásu a historický nádych. Momentálne sme podali žiadosť na nový projekt Bez bariér na Budatínsky hrad, ktorým by sme chceli v priestoroch bývalej hospodárskej budovy vytvoriť miesto pre expozíciu drotárstva a obohatiť tak prehliadky návštevníkov o ďalšiu časť našej histórie,“ informoval J. Blanár.

Areál Budatínskeho hradu sa na jar prebúdza k životu a vďaka úspešným projektom a rekonštrukciám sa stáva vyhľadávaným miestom pre turistov, ale aj organizátorov rozličných podujatí...


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK