Dopisovateľka z Pošty seniorom: „Odporúčam zapojiť sa, je dobrý pocit potešiť niekoho“


Foto: Dopisovateľka z Pošty seniorom: „Odporúčam zapojiť sa, je dobrý pocit potešiť niekoho“ Foto: ilustračné - pixabay

Uprostred koronakrízy spustila Rozvojová agentúra Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) projekt Pošta seniorom, vďaka ktorej môžu dobrovoľníci písať listy seniorom v sociálnych zariadeniach. Pre tých sa môže stať nútená izolácia ešte náročnejšou.

Seniori pritom častokrát čelia samotne aj bez toho, aby ich k tomu nútila výnimočná situácia a obmedzenia. Cieľom projektu je tak prepojiť dobrovoľníkov a začať vzájomnú komunikáciu, ktorá dokáže obohatiť obidve strany. Už od začatia bol pritom o projekt pomerne vysoký záujem:

„V projekte Pošta seniorom je zapojených viac ako 100 dobrovoľníkov, koncom roka sme rozšírili spoluprácu na dve ďalšie centrá sociálnych služieb v kraji a OZ Dobrý Pastier, ktoré sa venuje dospelým ľudom v núdzi. Spolu je tak v projekte zapojených viac ako desať zariadení,“ uviedol v januári Marcel Rypák, koordinátor Rozvojovej agentúry ŽSK.

Obohacujúcu skúsenosť s poštou má aj dopisovateľka Darina z radov seniorov, pred časom nám ju opísala:

„Dostala som sa k výzve cez Facebook a dostala som dve adresy, s ktorými som začala písanie - obe sú dospelí páni vo veku 38 a 43 rokov, mentálne postihnutí. Písanie je ťažšie, mňa to však neodradilo,“ vysvetľuje dopisovateľka. Dopisy za korešpondentov píšu sociálne pracovníčky, obsah im diktujú samotní klienti.

Motiváciou pani Dariny je možnosť potešiť ostatných a zdieľať skúsenosti: „Ako 69-ročná žijem sama, zostal mi čas, tak chcem niekoho aspoň potešiť. Píšem rada, aj rada dostávam listy a pohľadnice. Hoci komunikácia sa už zmenila na messenger,“ hovorí dopisovateľka. S pisateľmi sa už stretli, avšak len cez plot zariadenia pre platné opatrenia.

Teraz si s nimi telefonuje, keďže písanie im ide ťažšie: „Rada prijmem ďalšieho podobného môjmu veku, aby sme mali o čom písať. Odporúčam to osamelým ľuďom, ktorí svoj čas a skúsenosti chcú s niekým zdieľať. Mne to dáva dobrý pocit, nehodnotím, nekritizujem, ale chcem potešiť niekoho, kto to má ťažké a je zatvorený v zariadení, pričom nemôže vonku,“ uzatvára pani Darina.


 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu