Január znamenal pre cestovný ruch v Žilinskom kraji medziročne o 94 percent menej návštevníkov


Foto: Január znamenal pre cestovný ruch v Žilinskom kraji medziročne o 94 percent menej návštevníkov Foto: ilustračné - pixabay

Aktuálne platné protiepidemiologické opatrenia naďalej brzdia cestovný ruch a hotelierov, v Žilinskom kraji prenocovalo za prvý mesiac aktuálneho roka len šesť percent z počtu návštevníkov oproti roku 2020. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Celkový počet návštevníkov v ubytovacích zariadeniach na území regiónu dosiahol 6 883, z nich bolo 1 331 cudzincov a 5 552 domácich návštevníkov. Počet cudzincov poklesol medziročne o 97 percent. Návštevnosť na začiatku roka ťahali podľa štatistov najmä kúpele.

Najvyšší prepad návštevnosti zaznamenali kraje zamerané na zimný cestovný ruch, medzi ne patrí aj Žilinský. Za prepad môžu ešte prísnejšie pravidlá lockdownu, ku ktorých zavedeniu došlo po Novom roku.

„Nové, prísnejšie opatrenia proti ochoreniu Covid-19, ktoré od januára úplne obmedzili ubytovanie hostí v hoteloch, penziónoch a ďalších ubytovacích zariadeniach, spôsobili 94,1 % prepad počtu hostí počas januára 2021. Celkovo sa v januári 2021 ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 26,6 tisíca hostí, čo je druhý najnižší počet a súčasne druhý najvyšší percentuálny prepad od začiatku roka 2020,“ informujú štatistici.

Horšia situácia bola len v apríli 2020. Návštevnosť klesala piaty mesiac po sebe, medziročne vzrástla dĺžka pobytov z 2,7 na 4,2 nocí. Podieľali sa na tom najmä kúpeľné pobyty domácich návštevníkov. Žilinský kraj zostáva najnavštevovanejším napriek prepadu. Na náš región pripadá každý štvrtý návštevník v januári 2021.


 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu