Na nový defibrilátor do centra Žiliny prebieha zbierka, pôvodný nenašli


Foto: Na nový defibrilátor do centra Žiliny prebieha zbierka, pôvodný nenašli

Na konci februára došlo v Žiline ku krádeži vôbec prvého automatického externého defibrilátoru (AED) v Žilinskom kraji, ktorý bol osadený v roku 2018 na budove Turistickej informačnej kancelárie. Z Námestia Andreja Hlinku si ho odniesol neznámy zlodej, dodnes sa nepodarilo vypátrať, kde zariadenia skončilo.

Preto Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina vyhlásil darcovskú zbierku na zakúpenie nového zariadenia. Prístroj môže byť v prípade náhlej zástavy krvného obehu kľúčovým k záchrane. Pri resuscitácii zvukovo aj graficky naviguje človeka, ktorý môže byť aj laik, a v prípade potreby dodá výboj na obnovenie srdcovej činnosti.

Napriek ochrane v podobe pípania počas odňatia sa podarilo v tomto roku ukradnúť rovnaký prístroj aj v Oščadnici z budovy kultúrneho domu.

Žiaľ AED sa stále nenašlo, avšak nikdy nevieme, kedy ho niekto môže potrebovať pri náhlej zástave krvného obehu, a AED tam nebude. Pomôžme si spoločne, a spoločne zakúpme verejný Automatický Externý Defibrilátor naspäť do Žiliny, aby opäť slúžil všetkým,“ uviedli zdravotníci, ktorí zbierku vyhlásili.


Za prvé dva dni zbierky sa podarilo vyzbierať 160 eur, koncová suma, za ktorú sa bude dať zakúpiť nový defibrilátor, je 1 900 eur. Podporiť zbierku na AED pre Žilinu môžete na tomto odkaze https://zilinaredcross.darujme.sk/aed/



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu