Úmrtie 38-ročnej pacientky krátko po vakcíne AstraZeneca nemá podľa pitvy súvis s očkovaním


Foto: Úmrtie 38-ročnej pacientky krátko po vakcíne AstraZeneca nemá podľa pitvy súvis s očkovaním Foto: ilustračné - unsplash

Pred niekoľkými dňami zarezonovala na Slovensku správa o úmrtí 38-ročnej stredoškolskej učiteľky, ktorá zomrela krátko po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca proti novému koronavírusu. Po pitve nakoniec dnes skonštatoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, že úmrtie nesúvisí s vakcináciou.

Krátko po úmrtí priniesli niektoré médiá reportáže, v ktorých citovali presvedčenie otca, že k úmrtiu došlo v dôsledku očkovania. Zároveň došlo vo viacerých krajinách Európy k pozastaveniu podávania očkovacej látky od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti z dôvodu obáv po výskyte krvných zrazenín u niektorých pacientov.

 

Vakcinácia proti koronavírusu neznižuje chorobnosť a smrtnosť iných chorôb. Tromboembolické prípady sú čaasté, vénová tromboembólia je tretia najčastejšia kardiovaskulárna choroba na svete. V rozsiahlych očkovacích projektoch je rutinou signalizovať potenciálne nežiadúce účinky po vakcinácii. To ale nutne neznamená, že účinky sú naviazané na samotné očkovanie. Avšak skúmame ich, čo dokazuje, že systém sledovania funguje a je efektívny,“ dodali predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Vyvolané emócie spôsobili, že niektorí ľudia, ktorí majú nárok na očkovanie vakcínou AstraZeneca, ho nepodstúpili. Európska lieková agentúra pritom doteraz nepotvrdila, že by bol výskyt trombózy po očkovaní vyšší ako je počet pozorovaný u bežnej populácie. Úmrtie mladej pacientky v Košiciach podľa pracoviska súdneho lekárstva a patologickej anatómie v Košiciach nesúvisí s očkovaním.


„Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti ochoreniu CoViD-19. Úmrtie nastalo na podklade viacerých chorobných zmien, ktorých pôvod vznikol ešte pred samotným očkovaním,“ uviedol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu