Policajt vyniesol z horiaceho bytu ženu a evakuoval obyvateľov, za svoj čin získal medailu


Foto: Policajt vyniesol z horiaceho bytu ženu a evakuoval obyvateľov, za svoj čin získal medailu

Ministerstvo vnútra ocenilo príslušníka policajného zboru z Liptova, ktorý počas služby zachránil osobu z horiaceho bytu. Policajtovi bola za jeho čin udelená medaila za obetavosť.

„Nadstrážmajster Miroslav Struška z Liptovského Mikuláša svojím rozhodným konaním bez ohľadu na nebezpečenstvo vlastného ohrozenia zachránil život žene,“ spresňuje polícia na sociálnej sieti.

Policajt okrem toho, že vyniesol z horiaceho bytu ženu, tiež evakuoval ostatných obyvateľov bytovky do bezpečia, poskytol potrebnú prvú pomoc a privolal záchranárov.

Udalosť, za ktorú policajt získal vyznamenanie, sa stala 11. decembra 2020.


Ďalší policajt zo Žilinského kraja zachránil život začiatkom mesiaca v okrese Bytča. V utorok 9. marca 2021 si stržm. Rudolf Gablík všimol spolu s kamarátom v obci Štiavnik osobné motorové vozidlo, v ktorom sedela žena, ktorá mala zatvorené oči.

„Po príchode k vozidlu nereagovala na žiadne otázky, pravú ruku mala zovretú v kŕči a obmedzene dýchala, zjavne so zablokovanými dýchacími cestami. Následne jej uvoľnil dýchacie cesty, nakoľko mala zapadnutý jazyk,“ spresňuje žilinská polícia.

Policajt dal osobu do stabilizovanej polohy a udržiaval základné životné funkcie až do príchodu posádky RZP, ktorú privolali ľudia nachádzajúci sa na mieste. Príslušník v čase služobného voľna svojim konaním prispel k záchrane života ženy.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina