Od dnešného dňa platí povinnosť nosiť respirátor v obchodoch a vozidlách mestskej hromadnej dopravy


Foto: Od dnešného dňa platí povinnosť nosiť respirátor v obchodoch a vozidlách mestskej hromadnej dopravy Foto: ilustračné / pixabay.com

Od dnes 8. marca 2021 nadobúda účinnosť nová vyhláška, ktorá zavádza zmeny pri vstupe osôb do vozidiel verejnej dopravy a obchodov. Vstup je po novom možný len s respirátorom bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149 + A1.

Od budúceho pondelka 15. marca 2021 sa povinnosť nosiť respirátor rozširuje aj na všetky interiéry (okrem vlastnej domácnosti). Pre tri výnimky z povinnosti nosiť respirátor však stále platí povinnosť nosiť rúško.

Ide o deti do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osoby vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci (napríklad práca pri vysokých peciach).

V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou.


Dopravný podnik mesta Žiliny upozorňuje cestujúcich, že od dnešného dňa nebudú akceptované rúška, šatky ani iné obdobné spôsoby zakrytia horných dýchacích ciest.

Povinnosť používať respirátor vo vozidlách MHD sa nevzťahuje na deti do 6 rokov veku, osoby so závažnými poruchami autistického spektra a osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu