Petícia za záchranu Demänovskej Doliny má stotisíc online podpisov


Foto: Petícia za záchranu Demänovskej Doliny má stotisíc online podpisov Foto: OZ pre dolinu - predolinu.sk

Len v novembri spustená petícia za stavebnú uzáveru a reguláciu dopravy v Demänovskej doline dosiahla k včerajšiemu dňu stotisíc záznamov o podpísaní na online platforme, členovia Občianskeho združenia pre Dolinu a s nimi teraz aj desiatky tisíc ľudí žiadajú obmedzenie developmentu a riešenie dopravnej situácie.

Hoci petícia v takejto podobe nespĺňa zákonné podmienky na to, aby ju po dosiahnutí hranice 100 000 podpisov musela prerokovať Národná rada Slovenskej republiky v pléne, predstavuje silný signál a hlas verejnosti do ďalších rokovaní. Zákon umožňuje petície aj v elektronickej podobe, osoby podporujúce jej znenia však musia potvrdzovať súhlas zaručeným elektronickým podpisov. 

Ďalším spôsobom je vykonanie potvrdenia prostredníctvom elektronického petičného systému, ktorý schváli Úrad vlády Slovenskej republiky. Online portál peticie.com takým však nie je. Autori petície chcú chrániť samotnú dolinu, život obyvateľov okolo aj najdlhší jaskynný systém v Karpatoch.

Výstavba zariadení turistického ruchu v hornej časti Demänovskej doliny – Jasnej predstavuje ohrozenie mimoriadneho a v kontexte celého Slovenska jedinečného prírodného aj kultúrneho dedičstva. Urbanizovaná krajina v zbernej oblasti najdôležitejšieho zdroja pitnej vody Liptovskej kotliny zvyšuje tiež riziko znečistenia podzemných vôd, ktoré patria medzi kľúčové a nenahraditeľné prírodné zdroje. Z týchto dôvodov je nevyhnutné bezodkladné zastavenie ďalšej výstavby, prípravy nových projektov a trvalú stavebnú uzáveru,“ argumentujú iniciátori petície z OZ pre Dolinu.

Samotný text petície apeluje na ministra životného prostredia, ministra dopravy a výstavby, predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja, starostku a poslancov obce Demänovská Dolina a primátor a poslancov mesta Liptovský Mikuláš. Druhou požiadavkou je riešenie dopravnej situácie:

„Žiadame o vyriešenie dopravy zavedením celoročnej nízkoemisnej verejnej osobnej dopravy v Národnej prírodnej rezervácii Demänovská dolina a v zbernej oblasti jej vodných zdrojov. Záväzný plán riešenia žiadame predstaviť verejnosti do 30. mája 2021.“ Podpis k online výzve pripojilo 2 342 ľudí s uvedením Žiliny ako miesta bydliska.



 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu