Prebiehajúce sčítanie obyvateľov môžu zneužívať podvodníci, ktorých cieľom je okradnúť ľudí


Foto: Prebiehajúce sčítanie obyvateľov môžu zneužívať podvodníci, ktorých cieľom je okradnúť ľudí Foto: ilustračné / pixabay.com

Na Slovensku prebieha v termíne od 15. februára do 31. marca elektronické sčítanie obyvateľov. To znamená, že každý sa sčítava sám alebo s pomocou blízkej osoby. Podmienkou je mať k dispozícii počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet.

Zapojiť sa do sčítania je možné výlučne na stránke www.scitanie.sk, kde je potrebné vyplniť formulár. Kto takúto možnosť nemá, môže o pomoc požiadať príbuzného alebo blízku osobu, alebo využiť asistenčné sčítanie. To bude prebiehať od 1. apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra.

Pozor na podvodníkov, ktorých cieľom je okradnúť ľudí

Sčítanie obyvateľstva predstavuje dobrú príležitosť pre podvodníkov, ktorí sa snažia dostať do domácností. Kto si nedá pozor, môže preto ľahko prísť napríklad o svoje úspory alebo doklady. Pri aktuálne prebiehajúcom sčítaní nenavštevujú ľudí doma žiadni asistenti.

To neplatí pre asistované sčítanie začínajúce v apríli, aj vtedy je však návšteva realizovaná len na požiadanie a v dohodnutom termíne.

V každej obci alebo meste budú kontaktné miesta, kde obyvateľovi so sčítaním pomôže asistent. Na takéto miesto je ale potrebné sa osobne dostaviť. Obce a mestá pamätali aj na chorých a imobilných obyvateľov, ktorí sa nemôžu alebo nevedia sčítať elektronicky, ani sa dostaviť na kontaktné miesto. Tí budú môcť telefonicky požiadať mobilných asistentov, aby ich za účelom sčítania navštívili.

Polícia vyzýva k opatrnosti aj pri asistenčnom sčítaní, ktoré by mohli taktiež zneužiť podvodníci, vydávajúci sa za mobilných asistentov.


„Upozorňujeme preto obyvateľov, no najmä seniorov, aby boli obozretní voči neznámym osobám. Mohli by ich telefonicky alebo osobne kontaktovať podvodníci a ponúkať pomoc pri elektronickom sčítaní alebo asistenčnom sčítaní,“ uvádza polícia.

Odporúča sa všetkým, ktorí potrebujú pomoc pri elektronickom sčítaní, aby žiadali o pomoc iba svojich príbuzných, prípadne známych, ktorých poznajú a ktorým dôverujú.

Obyvatelia, ktorí sa nemôžu alebo nevedia elektronicky sčítať sami alebo s pomocou blízkych:

  • sa môžu dostaviť osobne na zriadené kontaktné miesta obce, či mesta, kde ich sčíta stacionárny asistent
  • môžu telefonicky kontaktovať obec alebo call centrum a požiadať o pomoc pri sčítaní, kde ich mobilný asistent príde sčítať priamo do ich bydliska

Mobilných asistentov sčítania stanovuje obec alebo mesto. Budú sa povinne preukazovať príslušným preukazom. Obyvatelia si s nimi najskôr dohodnú presný čas príchodu. V telefonáte sa dozvedia aj meno a priezvisko mobilného asistenta, aby podvodníkom zabránili kontaktovaniu pod zámienkou, že sú mobilní asistenti alebo inej pomoci pri sčítaní.

Podvodníkom nejde o pomoc, ale o to, aby sa dostali do príbytku obete a okradli ju o cennosti a peniaze. Nepohrdnú ani osobnými dokladmi, ktoré by mohli zneužiť.

„Nevpúšťajte cudzie osoby v žiadnom prípade do obydlia, nekomunikujte s osobami, ktoré nepoznáte a chceli by vám pomôcť s čítaním obyvateľstva, iniciatíva na sčítanie musí prísť vždy z vašej strany a to buď sčítaním sa elektronicky, návštevou na to určeného miesta alebo požiadaním asistenta o pomoc telefonicky z vašej strany a dohodnutím presného času návštevy a mena skutočného asistenta, ak máte čo i len podozrenie z podvodného konania neznámymi osobami pri sčítaní, okamžite kontaktujte políciu na čísle 158,“ upozorňuje polícia.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu