Dnes odovzdali zrekonštruovanú Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši, modernizácia stála 4,1 milióna


Foto: Dnes odovzdali zrekonštruovanú Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši, modernizácia stála 4,1 milióna Foto: ŽSK

Jedna z najväčších investícií Žilinskej župy je na konci, za rok a pol sa podarilo zrekonštruovať Strednú zdravotnícku školu v Liptovskom Mikuláši. Od vyhlásenia verejného obstarávania po ukončenie prác uplynulo jeden a pol roka a investícia si vyžiadala 4,1 milióna eur.

„Z tridsaťročnej budovy školy sa počas roka stala jedna z najmodernejších na Slovensku. Spojila sa vkusná architektúra, moderné riešenia, inovatívne prístupy a výsledkom je jedinečná škola s kvalitnými podmienkami na vzdelávanie. Ide o jednoznačne jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja. Jej celková hodnota bola vo výške 4,1 milióna eur,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Z pôvodnej konštrukcie ostal len základný nosný systém. Budova má nový obvodový plášť s hliníkovými oknami vybavenými vonkajšími žalúziami. Nové sú rozvody vody, kanalizácií, odpadov, aj kúrenie a elektroinštalácia.

Po všetkých miestnostiach je dotiahnutá štrukturovaná kabeláž schopná prenášať akékoľvek dátové signály, škola je vybavená dochádzkovým systémom, videovrátnikom, elektrickým zabezpečovacím systémom ako i kamerovým systémom.

Budova disponuje novými vzduchotechnickými zariadeniami, ktoré ju zásobujú čerstvým vzduchom s rekuperovaním odpadného tepla a zároveň ochladzujú priestory.

Zmena nastala aj v dispozičnom riešení. Zastrešilo sa vnútorné átrium, čím sa z neho stal interiérový priestor a vnútorné plochy sa zväčšili. Átrium disponuje výťahom, vďaka čomu bude možný bezbariérový presun po budove. Priestor je navyše vetrateľný. 

Zdroj: ŽSK

Wellness aj pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu


Novinkou, ktorá zlepší celkový komfort študentov je wellness, ktorý je vybavený fínskou saunou, infrasaunou, šatňami, oddychovými priestormi, sociálnymi priestormi so sprchami a ochladzovacou kaďou. Tak ako celá škola aj wellness časť je prispôsobená pre možnosť užívania aj osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Učebne sú vybavené novým nábytkom, dokúpilo sa nové strojné zariadenie, šatňové skrinky a stoličky do laboratórií. V súčasnosti má škola 327 študentov, dennej aj externej formy štúdia.

„Včerajším dňom máme podpísané kolaudačné rozhodnutie. V tejto chvíli nám ostáva už len vypracovať prevádzkový poriadok a dosťahovať ďalšie triedy s učebňami a môžeme začať vyučovať. My by sme chceli naštartovať prezenčné vyučovanie od 8.marca, ak nám to pandemická situácia dovolí,” vysvetlila riaditeľka školy Silvia Blcháčová.

Rekonštrukcia v číslach:

5,5 tis. m2 sadrokartónových stien a predstien;
viac ako 100 vnútorných dvier;
cca 240 metrov zábradlí;
590 m2 okenných konštrukcií, 180m2 zasklených stien s dverami;
1500 metrov soklíkov keramických a 2300 metrov PVC soklíkov;
1600 m2 dlažieb, 2400 m2 PVC podláh;
1250 m2 obkladov;
3700 m2 náterov;
8000 metrov káblov silnoprúdvých a ešte viac slaborúdových.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK