Práce na dostavbe tunela Višňové by mali začať v apríli, námietky voči vyhodnoteniu súťaže nepadli


Foto: Práce na dostavbe tunela Višňové by mali začať v apríli, námietky voči vyhodnoteniu súťaže nepadli

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) úspešne ukončila vyhodnocovanie ponúk v rámci verejného obstarávania dokončenia úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové. Voči vyhodnoteniu neboli doručené žiadne námietky, projekt preto smeruje na posúdenie a následne dôjde k podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom.

„Chcem sa poďakovať všetkým účastníkom verejnej súťaže za férovú a korektnú súťaž. Zároveň ďakujem aj kolegom z Národnej diaľničnej spoločnosti a ministerstva za prípravu, hladký priebeh a vyhodnotenie súťažného dialógu. Teším sa na podpis zmluvy, najviac však na začiatok výstavby,“ uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR.

Víťazná ponuka na dostavbu kľúčového úseku diaľnice spolu s tunelom Višňové prišla od združenia spoločností Skanska SK a.s. Slovensko, Skanska a.s. Česko, Skanska S.A. Poľsko a bola v sume 254 835 881 eur.

Združenie spoločností Skanska s Strabag bolo pôvodným víťazom tendra pre výstavbu tohto úseku aj v závere roku 2012. Toto konzorcium malo veľmi dobré predpoklady stavbu zvládnuť v zmluvnom termíne 5,5 roka, teda do konca roku 2018. Vtedajšia vláda už ale nedokázala uzatvoriť zmluvu s novým zhotoviteľom.

NDS po úspešnom súťažnom dialógu na zhotoviteľa hlavnej trasy pokračuje v reštarte výstavby odpočívadla a strediska údržby. V súčasnosti nasleduje tender na technológiu tunela, verejné obstarávanie na stredisko údržby, vrátane regionálneho operátorského pracoviska a súťaž na výstavbu diaľničného odpočívadla Turie.


Zhotoviteľ chce úsek sprejazdniť do konca roka 2023

Súťažné ponuky vyhodnocovala odborná 11-členná komisia. Okrem ceny, ktorá mala v hodnotení váhu 45%, posudzovali aj lehotu na prípravu projektovej dokumentácie (váha 5%), lehotu na sprejazdnenie diaľnice (váha 35%) a environmentálne kritérium, konkrétne množstvo akumulovanej vody v krajine (váha 15%).

„Víťazný uchádzač deklaroval vo svojej súťažnej ponuke, že 13,5 kilometrový úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala vrátane 7,5 kilometrov dlhého tunela Višňové vie sprejazdniť v plnom profile do doby 1002 dní od momentu podpísania zmluvy na výstavbu. Našou ambíciou je odovzdať motoristom úsek diaľnice do užívania najneskôr do konca roka 2023,“ uzatvárajú diaľničiari.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť