Do žilinskej streetfoodovej rodiny pribudol v septembri 2020 Foodstock Žilina so zdravými vegánskymi jedlami vrátane známej crunchy gyozy, ktorá patrí každoročne k najpopulárnejším jedlám na trenčianskom festivale Pohoda.
Nové vegánske bistro má ambíciu priniesť do Žiliny najchrumkavejšiu gyozu. Tú si vychutnáte napríklad s poctivým štipľavým Kimchi alebo niektorým z viacerých typov hummusov. Príbeh Foodstocku sa začal písať už niekoľko rokov pred otvorením žilinskej prevádzky, ktorá sídli v pasáži priamo oproti Farskému kostolu.
„Naša gyoza je presne tá istá, ktorú si ľudia zamilovali na Pohode či v bratislavskej pobočke. Kým inde v Žiline ju väčšinou prezentujú ako predjedlo, u nás dostanete plnohodnotnú porciu crunchy pirôžkov s teriyaki omáčkou a dotykom hľuzovky. Našu Gyozu nám pomohol doladiť do finálnej podoby kuchár Michal Konrád ale samozrejme finálny produkt ako ho teraz poznáme a podávame doladil čas a odozva ľudí, celú tu chrumkavosť a celkovú chuť tak, že dnes si dovolím povedať, že máme v Žiline najlepšiu gyozu,“ dodáva Matej Lodňan, ktorý stojí za konceptom v našom meste.
Tieto ázijské pirôžky sa bežne konzumujú v Japonsku, Číne alebo rôznych častiach východnej Ázie a postupne si získavajú popularitu aj na Slovensku. Gyoza je vo Foodstocku Žilina hlavným ťahákom ponuky a najobľúbenejším jedlom, vďaka množstvu pripravených pirôžkov za deň máte istotu, že všetky ingrediencie sú vždy maximálne čerstvé.
Najpopulárnejší je žltý hummus, tradičné kimči pripravujú na kilá
A s čím si najradšej gyozu vychutnávajú Žilinčania? „Vedie u nás žltý hummus, ktorý pripravujeme podľa prastarého rodinného receptu z blízkeho východu z našej domácej tahini pasty doplnený sladkou kukuricou. Odporúčam vyskúšať všetky, okrem klasického dochuteného citrónom máme aj zelený hummus. Ten je rovnako z domácej tahini pasty, avšak vyšperkovali sme jeho chute hráškom a marockou mätou,“ vysvetľuje Matej.
Milovníci gyozy z Foodstocku, ktorý je známy sloganom Good Mood Food, však nepohrdnú ani kombináciou s Kimči, teda známym kórejským šalátom s nakladanou mlieče kvasenou zeleninou.
„Naše kimči je poriadne pikantnou, no o to zdravšou kapustou s čarom mliečnej fermentácie. Často býva zaraďované medzi najzdravšie jedlá na svete, keďže obsahuje nemálo vitamínov a pomáha tráveniu. Niektorí zákazníci si k nám chodia pravidelne pre svoju dávku kimči. Vďaka tejto popularite a vysokej spotrebe Žilinčanmi ho pripravujeme neustále čerstvé,“ dodáva s úsmevom tvár žilinského Foodstocku.
Polievku Miso pozná azda každý milovník ázijskej kuchyne, pomaly varený zeleninový vývar so živými enzýmami si môžete dopriať aj v novom žilinskom bistre. A k nej napríklad čerstvý domáci chlebík.
Či už sa rozhodnete pre najchrumkavejšiu gyozu v meste, niektorý zo skvelých hummusov alebo tradičné miso vo verzii s nori chipsom a zaúdeným tofu obaleným v shichimi korení, sladkú bodku prehliadke chutí Ázie môžete dať napríklad nasladko praženými orieškami.
A ako si spríjemníte kvalitné jedlo? Napríklad pomaly macerovaným čajom Roibos s Ibištekom. „Macerovanie je dlhodobé lúhovanie, čim sa odchovávajú všetky chute a enzýmy z byliniek a kvetov. Ponúkneme vám aj pivko z lokálneho pivovaru Martins, čo je rodinný podnik vyrábajúci nepasterizované remeselné biologické pivo 12°,“ uzatvára Matej Lodňan.
Aj keď momentálna situácia neumožňuje vychutnávať si skvelé dobroty priamo v dizajnovom prostredí Foodstocku Žilina z kvalitnej japonskej keramiky, ekológia nemusela ísť na druhú koľaj. Jedlo tu dostanete vždy v rozložiteľných a kompostovateľných obaloch, materiálom sa neplytvá ani počas prípravy jedla. Nové žilinské bistro je ekologické vo všetkých smeroch.
Foodstock Žilina nájdete v pasáži medzi Mariánskym námestím a Farským kostolom, prevádzka sa nachádza rovno oproti žilinskej dominante. Všetky dobroty si môžete objednať priamo na www.foodstock.sk/zilina, telefónnom čísle +421 951 531 683 alebo cez Bistro.sk
Rozvoz Foodstock Žilina vo vlastnej réžii je aktuálny od 25. januára 2021 a ak pri objednávke ohlásite, že ste sa dozvedeli o bistre cez Žilinak.sk, máte nápoj zadarmo.