Historická budova elektrární ožije kultúrou


Foto: Historická budova elektrární ožije kultúrou

Administratívna budova bývalých Elektrární otvára postupne svoje priestory širokej verejnosti. Po úspešnej akcii Cyklojazda sa tento krát stretnú v Elektrárňach milovníci kultúry na medzinárodnom podujatí NOC LITERATÚRY, ktoré sa uskutoční v stredu 13. 5. 2015 od 18:00 do 22:00. Účastníci podujatia si môžu vychutnať nevšedný literárny večer aj v administratívnych priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Elektrárne, ktoré boli posledné roky pre verejnosť uzavreté. Nahliadnuť môžu tiež do kancelárií riaditeľov, desaťročia dostupných iba pre pozvaných hostí.

Noc literatúry už 5. krát v Žiline

Noc literatúry v Elektrárňach bude určite zaujímavým kultúrnym zážitkom a zároveň jedinečnou príležitosťou zoznámiť sa s interiérom tejto významnej historickej budovy ešte pred tým, ako prejde kompletnou rekonštrukciou. Vstup do hlavnej administratívnej budovy Elektrární na Ulici republiky č. 5 bude pre verejnosť otvorený v stredu 13. 5. 2015 od 18:00. Čítania budú prebiehať do 22:00.

Medzinárodné podujatie Noc literatúry iniciovali České centrá rôznych európskych krajín. V Žiline sa toto jedinečné podujatie koná už po piaty krát. Na večerných čítaniach môžete spoznať osem ukážok z diel súčasných európskych autorov. Čítania sa uskutočnia na ôsmich netradičných miestach.

Čítať budú osobnosti z oblasti kultúry či športu

Čítať budú osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény, napríklad riaditeľka Nadácie krajina harmónie Soňa Holúbková, športový organizátor, tréner a športovec Peter Zanický, umelecká vedúca Bábkového divadla Žilina Jana Eliášová, herečka Anna Čonková, podnikateľ a developer Slavomír Bodis, svetový vodný slalomár Ľuboš Šoska či Viktor Szitkey a Martin Čech.

Čítania prebehnú tento rok na nasledujúcich miestach:
• Mestská plaváreň
• Diecézna charita
• CO kryt pod Fakultnou nemocnicou s poliklinikou
• piváreň Tempo
• Športová hala
• Administratívna budova Elektrární
• Ciachovňa
• Krajská knižnica v Žiline

Na každom z uvedených miest dostanú účastníci brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, trasa preto môže začať v ľubovoľnom bode. Čítania prebiehajú od 18.00 paralelne na všetkých miestach v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto).

S prádznymi rukami neodídu ani diváci

Ak sa zúčastníte podujatia Noc literatúry, môžete sa zapojiť aj do súťaže o knižné tituly vydavateľstiev Slovart a Artforum. Na jednotlivých miestach, na ktorých sa uskutočnia čítania, obdržíte pečiatku. Ak ich zozbierate všetkých osem, môžete sa zapojiť do žrebovania, ktoré sa uskutoční  na literárnom ponocovaní po 22.00 h v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí.

zdroj: www.elektrarne-zilina.sk
foto: ateliér PLURAL

Miesto: -
Dátum: 13.05.2015 - 18:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu