V žilinskom lesoparku odstraňujú kalamitné dreviny, do vyznačených častí sa neodporúča vstupovať


Foto: V žilinskom lesoparku odstraňujú kalamitné dreviny, do vyznačených častí sa neodporúča vstupovať Foto: Mesto Žilina

Poveternostná situácia v závere minulého roka spôsobila poškodenie lesných porastov v Lesoparku Chrasť v Žiline. Najviac boli postihnuté plochy v časti zvanej Vyhliadka, kde silný vietor vyvrátil celkom 85 kusov drevín.

Z hľadiska druhového zloženia sa jedná najmä o smreky a jasene, kalamita je prevažne roztrúsená pozdĺž lesných chodníkov. Niektoré vyvrátené a zavesené stromy ohrozujú návštevníkov lesoparku, keďže bezprostredne zasahujú na lesné chodníky.  Na rizikových miestach správca zabezpečil oznam na výstražných tabuliach.

Mesto Žilina do odstránenia kalamity neodporúča vstup do vyznačených častí lesoparku. Kalamitné dreviny budú urýchlene odstránené s ohľadom na počasie a ich množstvo. Z dôvodu napadnutia lykožrútom museli odstraňovať stromy v Lesoparku Žilina už v závere roku 2019.


Bojovali aj s lykožrútom

Škodca stromy oslabuje a následne sa na nich aktivizujú aj ďalší škodcovia. Sanovaných bolo v minulom roku 80 napadnutých stromov, následne na ich mieste vysadili nové sadenice. Odborníci predpokladajú, že stav lesoparku môže súvisieť aj s klimatickými zmenami. 

V strednodobom horizonte sa preto správca lesa bude snažiť o zmenu drevinového zloženia, smreky a jasene postupne nahradia iné dreviny, ktoré sa vedia lepšie adaptovať na teplú a suchšiu klímu. 

Lesopark Žilina je populárnou destináciou pre oddych Žilinčanov, v aktuálnej situácie ho však nie je možné navštevovať, pretože sa nenachádza v extraviláne. V minulosti tu postupne zrekonštruovali detské ihriská.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina