Dve mladé žilinské virtuózky bodovali na International Moscow Music Competition


Foto: Dve mladé žilinské virtuózky bodovali na International Moscow Music Competition Foto: Klára Valentovičová a Ajna Marosz s diplomami

Hudobníci, či už profesionálni alebo deti učiace sa nové tóny a prstoklady, prišli počas minulého roku o jeden z najdôležitejších aspektov hudby - živé publikum. Koronavírus zrušil nielen koncerty a besiedky, ale tým šikovnejším aj možnosť vystúpiť na súťaži.

Našťastie, organizátori nelenili a ku koncu lanského roku bol už k dispozícii slušný výber online súťaží. Toho využili i dve mladé umelkyne zo Žiliny, Klára Valentovičová a Ajna Marosz, žiačky Základnej umeleckej školy L. Árvaya v Žiline. Nahrávky svojich vystúpení prihlásili do súťaží:

„Pre tento formát súťaže je potrebné urobiť čo najlepšiu nahrávku v inšpirujúcom prostredí. Sme veľmi vďační vedeniu Štátneho komorného orchestra v Žiline, že nám umožnil nahrávať v Dome umenia Fatra. Čakala nás tam nielen výborná akustika ale i naladený spinet, ktorý dal výsledku iný rozmer, ako syntezátor,” hovorí Pavel Stiller, pedagóg obidvoch žiačok. 

Celé nahrávanie mala v rukách Diana Čornaková a výsledok mohol čoskoro putovať na Youtube, kde bol k dispozícii porotám súťaží. Na záver roka tak po ohromujúcom úspechu Ajny Marosz v televíznej súťaži Virtuoso talent show prišlo ďalšie prekvapenie. A to hneď dvojnásobné. 

Na súťaži International Moscow Music Competition zvíťazila v kategórii dychové nástroje Ajna Marosz a druhé miesto získala Klára Valentovičová, obidve talentované žilinské virtuózky. Deň pred Štedrým dňom boli vyhlásené výsledky druhej online súťaže “Lams Matera”, na ktorú bola prihlásená Ajna Marosz.

Aj tú nakoniec vyhrala, nielen v rámci svojej vekovej kategórie, ale i ako laureát dychových nástrojov. Umenie oboch dievčat si budú môcť pozrieť už čoskoro aj Žilinčania:


„Obidve mladé virtuózky sa na súťažiach predstavili s hudbou vynikajúceho českého súčasného skladateľa Jaroslava Pelikána. I počas vianočných prázdnin sa Klárka i Ajna poctivo pripravujú na vystúpenie, ktoré sa odohrá naživo alebo prenosom 2. februára budúceho roku v Rosenfeldovom paláci,“ dodal Pavel Stiller.  

Ajna Marosz 


Klára Valentovičová


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu