Prepojovaciu cestu z Bôrika na Solinky niekto zasypal kusmi betónu, mesto ich odstránilo


Foto: Prepojovaciu cestu z Bôrika na Solinky niekto zasypal kusmi betónu, mesto ich odstránilo Foto: Odkaz pre starostu / Matej Čiernik

Dopravná situácia na žilinskom sídlisku Solinky sa rokmi čoraz viac zhoršuje. Neustále rastúci počet áut, ktoré využívajú miestne cesty, sa podpisuje pod častý vznik kolón. Medzi najviac vyťažené úseky pritom patrí križovatka ulíc Borová - Centrálna - A. Rudnaya.

Aby sa motoristom v tejto časti uľahčilo vychádzanie zo sídliska, dala žilinská samospráva vybudovať odbočovací pruh. Prestavba križovatky, ktorá bola dokončená pred niekoľkými týždňami, však zmierňuje dopady len na jednej z troch ulíc. Počas rannej a poobednej dopravnej špičky dochádza naďalej k spomaleniu dopravy na zvyšných dvoch uliciach.

Vodiči osobných automobilov preto vítajú akékoľvek nové riešenia, ktoré pomáhajú obísť križovatku alebo vyhnúť sa zdržaniam. Začiatkom októbra sa na stránke odkazprestarostu.sk objavil podnet, v ktorom obyvatelia riešia sprejazdnenie napojenia Centrálnej ulice smerom na Bôrickú cestu.

V budúcnosti sa pri areáli zberných surovín počíta s vybudovaním okružnej križovatky, ktorá by mala zahŕňať aj vetvu pre odbočenie smerom do mestskej časti Bôrik. Projekt sa dodnes síce nezrealizoval, no odbočka na uvedenú ulicu existuje. Jej využitie na prejazd automobilov nebolo možné, keďže tam neznáma osoba rozmiestnila betónové prekážky.


Cesta aj pozemok sú podľa katastrálnej mapy vo vlastníctve mesta Žilina, ktoré nemá vedomosť o žiadnych zábranách. Umiestniť ich musel niektorý z obyvateľov lokality, pravdepodobne aby zabránil využívaniu prepojenia. Z jednej strany sa pritom nachádza zvislá dopravná značka zakazujúca vjazd s výnimkou dopravnej obsluhy.

„Pracovníci oddelenia dopravy vykonali kontrolu priamo na mieste podnetu. Bolo zistené, že na ul. Bôrická cesta sa na ceste nachádza prekážka, čím došlo k narušeniu plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky, ako aj k znemožneniu vykonávania údržby. Pritom ulica Bôrická cesta je verejne prístupná miestna komunikácia, ktorú mesto vedie v technickej evidencii (pasporte) miestnych komunikácií a dopravných objektov,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

V zmysle aktuálnej legislatívy platí, že prekážkou cestnej premávky je všetko to, čo môže ohroziť alebo obmedziť jazdu vozidiel a pohyb chodcov. Ten, kto spôsobil takúto prekážku, je povinný ju bezodkladne odstrániť. Ak to neurobí, je povinný ju bezodkladne odstrániť na jeho náklady správca cesty.

Cestný zákon tiež ustanovuje, že nikto nesmie svojou činnosťou ohrozovať diaľnicu, cestu alebo miestnu komunikáciu a premávku na nich, ani sťažovať ich údržbu. Samospráva tak pristúpila k odstráneniu prekážky a ulicu sprejazdnila. Osoba, ktorá zábrany rozmiestnila je podľa hovorcu mesta neznáma.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu