Začiatkom budúceho roka má odštartovať výstavba rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou


Foto: Začiatkom budúceho roka má odštartovať výstavba rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Na Orave by mala začiatkom budúceho roka odštartovať výstavba úseku rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín - Nižná nad Oravou. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpíše zmluvu so zhotoviteľom v druhej polovici decembra tohto roka.

Víťazom verejnej súťaže sa napokon stalo konzorcium spoločností Hochtief SK, Alpine Slovakia a Hydroekol Dolný Kubín. Zmluvná cena za realizáciu štvorkilometrového obchvatu Tvrdošína predstavuje sumu viac než 62 miliónov eur.

Financovanie projektu bude realizované zo štátneho rozpočtu, s výstavbou plánujú začať už na začiatku roka 2021. O podpise zmluvy a termíne začatia výstavby informuje NDS na svojom webe.


R3 z Tvrdošína do Nižnej má odľahčiť dopravu v meste Tvrdošín

Plánovaný úsek rýchlostnej cesty v dĺžke 4,4 kilometra povedie po ľavom brehu rieky Orava a napojí sa na existujúci obchvat Trstenej. Jeho trasa bude končiť pred obcou Nižná napojením na súčasnú cestu I/59 prostredníctvom privádzača Nižná a okružnej križovatky Nižná - sever. V tomto mieste dôjde k napojeniu na pripravovanú stavbu rýchlostnej cesty R3 Nižná nad Oravou - Dlhá nad Oravou.

Úsek bude postavený len v polovičnom profile s úpravou šírkových pomerov na začiatku a konci. V kilometri 3,900 - 4,160 povedie cesta v plnom profile, za mostom v kilometri 4,160 bude vybudovaná len pravá strana ukončená mimoúrovňovou križovatkou s privádzačom.

R3 Tvrdošín - Nižná v číslach

  • 4,4 km - dĺžka úseku  
  • 10 - mostov na R3 v dĺžke 1 567,6 m
  • 3 - mosty mimo R3 v dĺžke 134,6 m
  • 42 m - dočasný most cez rieku Oravu
  • 2 150 m - dĺžka protihlukovej steny
  • 822 dní - lehota výstavby


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť