Tvorca skupiny pre vzájomné informovanie o radách: Víkend prekypoval automatickou spolupatričnosťou


Foto: Tvorca skupiny pre vzájomné informovanie o radách: Víkend prekypoval automatickou spolupatričnosťou Foto: Počas dvoch dni naposielali ľudia do skupiny stovky fotografií. Zdroj: Facebook

Ozbrojené sily Slovenskej republiky ako hlavný organizátor celoplošného testovania ponechali samosprávam voľnosť vo výbere spôsobu, akým budú ľudí volať na testy. Väčšina veľkých miest vrátane Žiliny uprednostnila voľný systém a umožnila obyvateľom nechať sa otestovať kedykoľvek v stanovených časoch.

Ešte deň pred štartom prvého kola pritom panovali pochybnosti, či vôbec Slovensko kapacitne zvládne pretestovať viac než 3,5 milióna obyvateľov. Aj to sa podpísalo pod vysokú účasť v prvých hodinách testovania a z toho plynúce rady. Problémy s rozložením náporu na testovacie tímy sa snažilo riešiť niekoľko projektov.

V Žiline nakoniec najlepšie fungovala skupina na Facebooku Odberné miesta Žilina - celoplošné testovanie COVID-19, v ktorej viac než štyritisíc členov pridalo počas testovacieho víkendu stovky až tisíce komentárov a fotografií.

Skupinu vytvoril aktivista Karol Čepec, ktorý v nej pravidelne prináša informácie k testovaniu. Počas víkendu prechádzal odberné miesta a sledoval vývoj situácie. Ako dodal, nebol zďaleka jediný, kto pomáhal aktualizovať čakacie doby v rade.

Skupina bude fungovať aj tento víkend a Karol nám prezradil, čo ho viedlo k založeniu, ako ho prekvapilo pozitívne naladenie ľudí v skupine a prečo prevažovali pochvalné komentáre aj napriek dlhým čakacím dobám počas doobedia prvého dňa. 

Ako vznikla myšlienka vytvoriť skupinu pre vzájomné informovanie sa a aký je mechanizmus fungovania?

Vznikla počas počúvania rozhlasového spravodajstva pred dvomi týždňami, keď sa práve realizovalo pilotné testovanie na Orave a v Bardejove. Sprievodným problémom bolo, že ľudia prichádzali zbytočne na odberné miesta v čase, keď boli preplnené. A pri tej príležitosti mi napadlo, že možno drobnou pomocou by mohla byť skupina na facebooku, ktorá by si medzi sebou zdieľala autentické fotografie spred odberných miest.

Funguje to preto veľmi jednoducho, člen skupiny príde na odberné miesto, urobí mobilom fotografiu a „zavesí“ ju na nástenku do skupiny. Prípadne v druhom kroku ešte k svojmu príspevku pridá „tému“, čiže názov odberného miesta.

Vďaka tomuto príznaku sa dali filtrovať informácie zo všetkých 30 odberných lokalít, pričom vždy na vrchu sa zobrazovali najčerstvejšie príspevky pre danú lokalitu. Alebo druhou formou bola otázka, ktoréhokoľvek člena skupiny, keď na nástenku napísal napríklad: „Ahojte, aká je práve situácia na ZŠ Gaštanová“. A členovia skupiny spontánne reagovali do komentárov, s fotografiou, s popisom, prípadne v kombinácii oboch.

Príde oproti minulému víkendu nejaké vylepšenie?

Je tu jedna myšlienka. Aby člen skupiny urobil príspevok s fotografiou hneď po príchode na odberné miesto. A priebežne pridával komentáre ku svojmu príspevku o vývoji situácie.

Lebo takýto príspevok sa pri okomentovaní znova dostane navrch nástenky a znova sa tak pripomenie do pozornosti členom. Takto by z jedného príspevku a z jeho následného komentovania, mohla byť ešte presnejšie pokrytá situácia spred odberných miest.

Boli v iných mestách a obciach na Slovenskú ešte nejaké účinné spôsoby, ktoré pomohli informovať o aktuálnom čakaní?

Priznám sa, príliš som po tom nepátral. Keďže sa nám celkom osvedčilo riešenie cez skupinu na facebooku, ani nebol veľký dôvod. Zachytil som aplikáciu „som v rade“, ale k praktickému využitiu som sa nedostal. Viaceré samosprávy sa snažili informovanosť riešiť prostredníctvom streamu z kamier, ale sú tam bariéry legislatívne a trošku chýba aj vzájomná interakcia medzi ľuďmi.

Trúfate si pri spätnom pohľade povedať, na ktorých miestach v Žiline boli najväčšie rady?


Spomínam si na jeden príspevok hneď zo sobotného rána, ktorý hovoril o kolapse na Solinkách. Na sídliskách boli, prirodzene, hneď ráno viditeľné fronty. Neraz by na ich zachytenie, či už na Solinkách alebo na Vlčincoch, nestačili ani panoramatické snímky.

Ale v sobotu dopoludnia bola všade zložitá situácia, niekde viac a niekde menej. Najdlhšie čakanie, ktoré som postrehol, bolo myslím pred ZŠ Jarná, niekoľko hodín.

Bolo niečo, čo vás prekvapilo na prvom kole celoplošného testovania v Žiline?

Dva momenty. Plejáda pozitívnych komentárov v skupine, kde ľudom v konečnom hodnotení vôbec neprekážalo ani dlhšie čakanie, lebo v nich ostal dobrý dojem z profesionality všetkých zodpovedných za testovanie, či už to boli silové zložky, alebo zdravotníci a obslužný personál.

Opakovali sa pochvaly za vysoké nasadenie a pritom stále ústretovosť, priateľský prístup. Prípadne moment, že na ktoromsi odbernom mieste pravidelne obchádzala rad policajtka, ktorá zo šóry vyberala tehotné ženy, ľudí s maličkými deťmi, seniorov, pohybovo indisponovaných a všetkých posielala dopredu.

A druhým nezabudnuteľným momentom bolo správanie sa ľudí v skupine. Veľmi ochotne a nezištne počas víkendu komunikovali v skupine, aby sprostredkovávali iným aktuálne informácie. A nie iba vtedy, keď čakali v rade, ale napr. keď išli na prechádzku so psíkom, alebo na nákup, tak aj vtedy odfotili odberné miesto. Pritom už nemuseli. Bol to víkend, ktorý prekypoval automatickou spolupatričnosťou, víkend ktorý voňal človečinou.

Počas uplynulého víkendu ste kontrolovali odberné miesta aj osobne na elektrokolobežke, koľko z nich ste navštívili a plánujete podobne sledovať situáciu aj teraz?

Pravidelne som obchádzal trojicu: mestský úrad, CZŠ R. Zaymusa, Nová synagóga. Ale zašiel som aj na Rosinky, na Karpatskú, na Poštovú. Avšak nebol som jediný. Bolo viacero prispievateľov, ktorí na bicykli obehli odberné miesta a fotili, komentovali, prinášali aktuálne informácie.

Kde ste sa dali otestovať a koľko ste stál v rade vy? - Čo bude so skupinou po skončení testovania?

Bol som sa otestovať v nedeľu, o 21.20, ako posledný na odbernom mieste na Mestskom úrade. Z pilotného testovania boli zhodné informácie z Oravy a z Bardejova, že nedeľa bola pokojnejšia. Rozhodol som sa podľa toho ešte pred víkendom. A čo ďalej so skupinou? Už sa na to pýtali viacerí, lebo zažili nečakané, že si cudzí ľudia pomáhali a komunikovali.

Už sme sa aj zasmiali, že od pondelka spustíme petíciu, aby bolo v blízkej dobe tretie testovanie, nech nemusíme opustiť skupinu. Je tam totiž mnoho pozitívnych nálad. Len pre ilustráciu, desiatky lajkov naskakovali pod príspevok s informáciou, že sa v Žiline bude konať druhé kolo. Viacerí si zjavne chcú zopakovať víkendový zážitok.

Absolutórium si zaslúžia všetci, testujúci aj testovaní, ktorí napomohli bezproblémovému priebehu. Ako nedocenených hrdinov prvého kola vnímam samosprávu, ľudí z úradu, vedenie mesta, ktoré muselo zabezpečiť množstvu potrebného vo veľkom časovom strese. Zvládli to perfektne.


Počas víkendu bude fungovať aj naša tabuľka, oproti minulému týždňu sme upravili spôsob pridávania príspevkov tak, aby sa nezopakovali prípady úmyselne nepravdivého manipulovania s časmi zo strany viacerých užívateľov. Vďaka úpravám neskôr tabuľka ukazovala primerané počty čakajúcich a pre tých, ktorí nemajú možnosť sledovať Facebook, ju budeme opätovne aktualizovať. 

Ak máte možnosť, sledujte skupinu na Facebooku, ak nie ste na sociálnej sieti, orientačný prehľad poskytne aj naša tabuľka www.zilinak.sk/testovanie, v ktorej budeme časy koordinovať aj podľa údajov v skupine.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu