Koronavírus zmutoval, ochranári žiadajú okamžité zatvorenie kožušinovej farmy v Príbovciach


Foto: Koronavírus zmutoval, ochranári žiadajú okamžité zatvorenie kožušinovej farmy v Príbovciach Foto: Humánny pokrok

Slovenské ochranárske organizácie Humánny pokrok, Sloboda zvierat a Zvierací ombudsman vyzývajú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Štátnu potravinovú a veterinárnu správu, aby bezodkladne zatvorili kožušinovú farmu v Príbovciach pri Martine. Dôvodom je objavenie novej mutácie koronavírusu na kožušinových farmách v Dánsku, ktorou sa už nakazili stovky ľudí. 

Dánska premiérka hovorí o riziku začiatku úplne novej pandémie a nariadila zatvorenie všetkých 1139 kožušinových fariem v krajine a usmrtenie 15 - 17 miliónov norkov. Na Slovensku norkov chová práve posledná farma v Príbovciach s kapacitou takmer 5000 zvierat. Tá sa vzhľadom na závažnú epidemiologickú situáciu na severnom Slovensku môže ľahko stať novým epicentrom šírenia ďalšej novej mutácie koronavírusu.

Novú mutáciu na kožušinových farmách v regióne severný Jutland objavil Inštitút Statens Serum a informovala o nej na tlačovej konferencii dánska predsedkyňa vlády Mette Frederikse, ktorá situáciu označila za “extrémne závažnú”.

Nová mutácia koronavírusu je totiž odolnejšia voči protilátkam súčasného COVID-19 a prenáša sa ako na norkov tak aj na človeka. Zo 783 nových potvrdených prípadov nákazy za posledný týždeň v dánskom severnom Jutlande mala takmer polovica ľudí túto novú mutáciu. Dánska premiérka hovorí o riziku úplne novej pandémie, ktorej epicentrom sa teraz môže stať Dánsko. Dodáva, že táto mutácia môže naviac ohroziť úspešnosť očkovania proti COVID-19.

„Považujeme za nevyhnutné, aby ministerstvo a Štátna veterinárna a potravinová správa konali bezodkladne a urobili všetky nevyhnutné kroky na ochranu Slovákov a Sloveniek pred ďalšími mutáciami koronavírusu na Slovensku. Príklad z Dánska nám ukazuje, ako rýchlo sa situácia dokáže kompletne vymknúť spod kontroly. Preto ich vyzývame, aby farmu okamžite zatvorili a zneškodnili túto zbytočnú pandemickú hrozbu,” konštatoval Martin Smrek, predseda združenia Humánny pokrok, ktoré v roku 2019 viedlo úspešnú kampaň za zákaz kožušinového chovu na Slovensku.


Okamžité zatvorenie farmy žiada aj Sloboda zvierat, ktorá sa téme kožušinového chovu na Slovensku dlhodobo venuje: „COVID-19 a ďalšie zoonotické ochorenia sú dôkazom, že spôsob, akým zaobchádzame so zvieratami je chorý a musíme ho zmeniť. Opäť sa ukazuje, že veľkochovy, ktoré chrlia produkty na ľudskú spotrebu, sú nielen kruté k zvieratám, ale i nebezpečné pre ľudí a planétu. Ide o život - zvierat a nás všetkých. Okamžité a úplné zatvorenie kožušinových fariem je prvým krokom na ceste k uzdraveniu,” doplnila Silvia Čaňová zo Slobody zvierat.

Okamžité zakročenie požaduje aj iniciatíva Zvierací ombudsman: „Keď nestačilo, že pri vzniku koronavírusu zohralo významnú rolu nehumánne a nesmierne kruté zaobchádzanie so zvieratami na čínskych mokrých trhoch, predstavuje hrozba že z kožušinových fariem vzíde mutácia vírusu, proti ktorej nezaberajú ani tie chabé nástroje čo máme k dispozícii, absolútne neakceptovateľnú pozíciu. Žiadame, aby boli akékoľvek kožušinové farmy kategoricky zakázané a okamžite a trvalo uzavreté. Skutočne nevieme, aký iný a ďalší dôkaz ľudské spoločenstvo potrebuje, kým dôjde k záveru, že zneužívať zvieratá sa nevypláca,” dodáva Zuzana Stanová, predsedníčka Zvieracieho ombudsmana.

Kožušinová farma v Príbovciach je na Slovensku neslávne známa od roku 2019, kedy z nej na verejnosť prenikli zábery ukazujúce zvieratá s otvorenými neošetrenými ranami, zatvorené v malých špinavých klietkach, umiestnenými nad hromadami výkalov.

Združenie Humánny pokrok následne spustilo kampaň za zákaz kožušinového chovu Ide o chlp, v rámci ktorej vyzbieralo viac než 77 000 podpisov a ďalších 25 000 podpisov za zákaz dodala Sloboda zvierat. Následne parlament v októbri minulého roka odhlasoval zákaz kožušinového chovu na Slovensku, ktorý vstúpi do platnosti 1. januára 2021, pričom ale ponecháva štvorročné prechodné obdobie pre už existujúce kožušinové farmy, ako je napríklad tá v Príbovciach. Tá sa tak teraz môže opäť stať neslávne známou, avšak z úplne odlišných príčin.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Humánny pokrok