Mesto Žilina hľadá pomocné sily z radov nezdravotníkov na celoplošné testovanie


Foto: Mesto Žilina hľadá pomocné sily z radov nezdravotníkov na celoplošné testovanie Foto: Ozbrojené sily SR

Vláda Slovenskej republiky včera definitívne potvrdila, že na území krajiny vykoná armáda počas dvoch víkendov od 31. októbra do 1. novembra a od 7. do 8. novembra, vždy v sobotu a v nedeľu, celoplošné testovanie na koronavírus. Z pôvodne zamýšľaných troch dní na testovanie zostali dva. Dôvodom je najmä logistická náročnosť a zabezpečenie personálnych kapacít.

Mesto Žilina dnes oznámilo, že hľadá administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov na výpomoc počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Tí by mali byť vo veku od 18 do 50 rokov a nemalo by ísť o zdravotníckych pracovníkov. Celú operáciu zabezpečujú Ozbrojené sily SR v kooperácii so samosprávami. V Žiline už prebehlo vytypovanie lokalít na testovanie.

Kompletné informácie o miestach testovania v Žiline budú známe čoskoro po tom, ako ich armáda spresní. Úlohou samospráv je okrem iného aj zabezpečiť administrátorov na pomoc pri registrácii ľudí, ktorí prídu na testy, nie pri samotnom testovaní. Dobrovoľníci zas budú pracovať ako organizačná výpomoc na miestach testovania.


„Celoplošné testovanie je mimoriadne rozsiahla a zložitá akcia. V podmienkach Slovenska neexistuje historická skúsenosť s niečím podobným, preto je každá pomocná ruka v tejto chvíli potrebnejšia ako inokedy. Apelujem na všetkých dobrovoľníkov zo Žiliny a okolia, ktorí sú ochotní pomôcť pri celoplošnom testovaní. Prosím, prihláste sa a pomôžte,“ vyzýva žilinský primátor Peter Fiabáne. 

Prihlásiť sa je možné do štvrtku 29. októbra do 12.00 hod. v online registračnom formulári na internetovej stránke: https://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct-pri-celoplosnom-testovani/. Prihlásených na administratívnu výpomoc bude následne kontaktovať Mestský úrad v Žiline s ďalšími informáciami.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu